Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

2,8 milioane de euro pentru proiecte de mediu cu implicare romaneasca

Romania este implicata in trei dintre cele 96 de proiecte in domeniul mediului, recent aprobate de Comisia Europeana prin programul LIFE. Proiectele sunt axate pe reducerea emisiilor cu efect de sera, promovarea de proceduri de achizitii publice ecologice si repopularea cu zimbri a unor zone din sud-vestul tarii. Finantarea europeana totala alocata acestor proiecte se ridica la peste 2,8 milioane de euro.

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, Karmenu Vella, a declarat: „Sunt incantat sa vad ca programul nostru LIFE va sprijini numeroase proiecte inovatoare, a caror contributie va fi cu siguranta esentiala. Pe langa protejarea si imbunatatirea capitalului natural, exista mai multe instrumente promitatoare care vor contribui la orientarea Europei catre un viitor sustenabil, cu emisii scazute de carbon si eficient in ceea ce priveste utilizarea resurselor."

Cele trei proiecte cu implicare romaneasca sunt:

  • Re-Bison/Stichting Rewilding Europe (program LIFE "Natura si biodiversitate") isi propune un program de repopulare cu zimbri (Bison bonasus) a zonelor Tarcu si Poiana Rusca dinsud-vestul Romaniei. Aproximativ 100 zimbri vor fi reintrodusi in zonele mentionate pentru crearea unei subpopulatii sanatoase si durabile, de aproximativ 185 de animale. Contributia UE reprezinta peste 1,36 milioane de euro din valoarea totala a proiectului (aproximativ 1,8 milioane euro).
  • GPPbest (program LIFE "Coordonare & informare de mediu") are in vedere promovarea unor noi modele de consum durabil, prin evidentierea beneficiilor aduse de procedurile de achizitii publice ecologice si extinderii aplicarii acestora. In cadrul proiectului, va fi pusa in aplicare o actiune-pilot pentru a sprijini adoptarea unei politici de acest tip in Romania. Valoarea totala a proiectului este de peste1,36 milioane de euro, din care 0,8 milioane reprezinta fonduri europene.
  • GreenYourMove (program LIFE "Mediu si utilizarea eficienta a resurselor") va contribui la reducerea gazelor cu efect de sera, prin introducerea unei strategii durabile de mobilitate si prin promovarea unor optiuni de naveta si calatorie optime si ecologice. In cadrul proiectului, va fi elaborat un planificator de calatorie on-line, paneuropean, care sa indice cea mai ecologica optiune de transport public in cinci state membre UE, printre care si Romania. Finantarea europeana alocata acestui proiect se ridica la peste 0,7 milioane de euro, din valoarea totala de aproximativ 1,24 milioane de euro.

Context
Comisia a aprobat un pachet de investitii cu o valoare totala de 264,8 milioane de euro in favoarea mediului, naturii si a cresterii economice "verzi". Investitiile acopera 96 de proiecte in 21 de state membre, finantate in cadrul programului LIFE pentru mediu. Proiectele prevad actiuni in domeniul mediului si al utilizarii eficiente a resurselor, sprijinind tranzitia catre o economie circulara si durabila, in domeniul naturii si biodiversitatii, precum si al coordonarii si informarii in domeniul mediului. UE va cofinanta proiectele cu 160,6 milioane de euro.

In urma apelului de propuneri incheiat in iunie 2014, Comisia a selectionat spre finantare 96 de proiecte din cele 1.117 primite.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 110