Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Penetrarea accesului la internet in banda larga din Romania este printre cele mai mici din Europa

Penetrarea accesului la internet in banda larga din Romania este printre cele mai mici din Europa

in vederea realizarii Documentului de pozitie privind Strategia de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din Romania pentru perioada 2007-2010, ANRCTI a realizat o analiza-diagnostic a sectorului comunicatiilor electronice din Romania care a evidentiat, printre altele, faptul ca penetrarea serviciilor de comunicatii electronice din Romania este mai mica decat in majoritatea celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Principalele decalaje se inregistreaza in materie de broadband si de telefonie fixa, in timp ce penetrarea serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale depaseste media europeana.

Principalele motoare ale cresterii in aceasta perioada au fost serviciile de telefonie mobila si cele de retransmisie a programelor audiovizuale. Daca veniturile din serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale au inregistrat cele mai mari rate medii anuale de crestere (40%), telefonia mobila a devenit cea mai importanta sursa de venituri in cadrul sectorului (56,7% din totalul veniturilor brute), ambele segmente reusind sa atinga niveluri de penetrare ridicate (62,5% pentru servicii de retransmisie, respectiv 90,5% pentru telefonia mobila). Prin contrast, rata de penetrare a serviciilor de acces la internet in banda larga este in continuare nesatisfacatoare, in pofida cresterii accelerate, in timp ce telefonia fixa pare sa continue „cresterea zero” din punct de vedere al veniturilor si al penetrarii.

Rata de penetrare a serviciilor de acces dedicat la internet in banda larga de 7% (conexiuni furnizate la puncte fixe, fara conexiuni pentru acces mobil) plaseaza Romania pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeana, la jumatatea anului 2007. in schimb, in ceea ce priveste structura serviciilor de acces la Internet, ritmul de crestere al penetrarii broadband se apropie de 100% pe an, astfel incat popularitatea conexiunilor dial-up scade vertiginos: traficul dial-up a scazut in medie cu 40% pe an, in ultimii patru ani, ponderea acestora in totalul conexiunilor de acces fiind de 33%. in total, rata de penetrare a internetului in Romania a atins valoarea de 21% la jumatatea anului 2007 (numar de conexiuni la suta de locuitori).

„Vom discuta despre cum vom promova dezvoltarea serviciilor de acces la internet in banda larga in cadrul conferintei internationale pe care Autoritatea o organizeaza pe 13 noiembrie si vom prezenta acolo si alte disfunctionalitati ale pietei de comunicatii pe care vom incerca sa le remediem in urmatorii trei ani”, a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Documentul de pozitie privind strategia de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din Romania pentru perioada 2007-2010 va fi supus consultarii publice pe site-ul ANRCTI si va fi dezbatut impreuna cu reprezentantii industriei in data de 13 noiembrie 2007 in cadrul Conferintei anuale internationale a ANRCTI “Reforma reglementarii comunicatiilor: in cautarea strategiei castigatoare”.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei - 08.11.2007

Vizualizări: 101