Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Verificarea Politicii Agricole Comune

In cursul lunii noiembrie, la initiativa Departamentului pentru Afaceri Europene, se va constitui Grupul de lucru pentru reforma Politicii Agricole Comune (PAC), in care vor fi implicati, atat reprezentanti ai ministerelor/institutiilor cu competente in domeniu, cat si cei ai asociatiilor de producatori, ai mediului academic si ai organizatiilor ne-guvernamentale de profil. Reuniunile acestui grup de lucru vor avea ca obiectiv stabilirea pozitiei tarii noastre in cadrul UE, in conditiile recentelor propuneri de initiative privind verificarea functionarii PAC (Health Check).

Ca stat membru in care agricultura reprezinta un domeniu important, Romania va trebui sa-si defineasca o pozitie care sa aiba in vedere atat mentinerea, pe cat posibil, a alocarilor bugetare actuale, cat si a unor mecanisme care sa permita agriculturii europene sa continue sa asigure auto-consumul, cel putin pentru produsele agro-alimentare de baza.

In cadrul unui discurs sustinut in fata Parlamentului European, Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, a afirmat ca verificarea functionarii PAC (Health Check) nu are ca scop modificarea de esenta a acesteia. Cu toate acestea, nu se exclude posibilitatea aplicarii unor sanctiuni in situatiile in care vor fi identificate eventuale disfunctionalitati. Aceste verficari vizeaza in primul rand adaptarea PAC astfel incat aceasta sa raspunda cerintelor unei piete cu 27 de State Membre.

Informatii de background:

Politica Agricola Comuna a fost dezvoltata cu scopul de a oferi Europei siguranta in privinta stocurilor alimentare. Principiile fundamentale ale Politicii Agricole Comune au ramas neschimbate de-a lungul deceniilor : garantarea preturilor pentru produsele agricole, uneori situate chiar deasupra nivelului pretului mondial si ajutoare financiare bazate pe cantitatea produsa, acordand o importanta minora excesului de productie.

Politica Agricola Comuna a fost cea mai bine integrata dintre toate politicile Uniunii Europene. In anii 1970, aproape 70% din bugetul Uniunii a mers in sectorul agricol. Dupa o serie de reforme, cheltuielile in domeniul agriculturii au scazut la 35% pentru perioada 2007-2013. In cadrul aceleasi perioade, mai multe fonduri (9.7%) au fost alocate pentru dezvoltarea rurala si extinderea responsabilitatilor Uniunii Europene.

Extinderea Uniunii de la 15 la 27 de State Membre a determinat o sporire a provocarilor in domeniul Politicii Agricole Comune, numarul fermierilor crescand la peste 70%.
Organizatiile reprezentand fermierii au fost multumite cu stabilirea unui obiectiv de minim 10% pentru utilizarea produselor bio pentru transport pana in 2020. Uniunea Europeana a creat astfel posibilitatea pentru sectorul agricol de a juca un rol major in lupta impotriva schimbarii climei.
Liderii Uniunii au decis sa efectueze o analiza a Politicii Agricole Comune in 2008. Anul 2009 va fi marcat de o revizuire generala a bugetului Uniunii, foarte probabil ca aceasta sa aiba implicatii pentru viitorul Politicii Agricole Comune dupa 2013.

Sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene

Vizualizări: 186