Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Corina Cretu: Proiectul autostrazii Orastie-Sibiu va trebui fazat sau finantat din bugetul national

''Situatia autostrazii Orastie - Sibiu trebuie analizata cu atentie, intrucat lucrarile au fost aproape in totalitate finalizate. Autoritatile romane sunt responsabile pentru implementarea proiectului si trebuie sa evalueze daca acesta poate fi impartit in doua faze sau poate fi completat cu finantare nationala, in conformitate cu Regulamentul General al Comisiei Europene. Serviciile DG Regio sunt in continuare disponibile sa sprijine autoritatile romane in cazul acestui proiect, pentru a se asigura impreuna ca sunt respectate toate conditiile de finantare, astfel incat sa vorbim de o utilizare efectiva si eficienta a Fondurilor Structurale si de Investitii, in beneficiul Romaniei si al Uniunii Europene.''

Potrivit Regulamentului General 1083/2006, data limita de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari in perioada 2007-2013 este 31 decembrie 2015. In cazul in care un proiect nu este incheiat pana la 31 decembrie 2015, autoritatile nationale pot finaliza lucrarile cu fonduri nationale in 2016, inainte de depunerea documentelor de inchidere a programului.

O alta optiune, tot conform Regulamentului General, este aceea de fazare a proiectului, prin extinderea finantarii acestuia pe parcursul a doua perioade de programare: faza 1 este finantata in cadrul perioadei 2007-2013 si faza 2, in cadrul exercitiului bugetar 2014-2020.
Proiectul Autostrazii Orastie – Sibiu, ca parte a Retelei de Transport Trans-Europene (TEN-T CORE), prevede construirea a 82,07 km de autostrada care leaga cele doua orase. Comisia Europeana a decis, in septembrie 2011, finantarea acestui proiect cu 510 de milioane de euro din Fondul de Coeziune.

Autostrada a fost impartita in 4 loturi de punere in aplicare. Loturile 1 si 2, avand lungimea de circa 44 km, au fost deschise traficului in 2013. Loturile 3 si 4 au fost deschise traficului in 2014. Lotul 3, de aproximativ 22 de kilometri, este cel unde au fost identificate fisuri in structura de drum.

Lucrarile de reconstructie sau de consolidare vor trebui sa fie finantate de la bugetul de stat, iar autoritatile romane au obligatia de a se asigura ca intreaga autostrada este finalizata si functionala inainte de trimiterea documentelor de inchidere a programului, termenul limita fiind martie 2017.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 130