Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

79 din cele 140 de proiecte contractate au fost finalizate pe Programul Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013

Pe 22 septembrie 2015 s-a desfasurat cea de-a 10-a reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare a Programului Operational Comun Romania–Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

In cadrul reuniunii, membrii comitetului au analizat stadiul programului si al proiectelor finantate si au discutat masurile necesare pentru implementarea programului in cele trei state participante.

Pana in prezent, in cadrul programului au fost finalizate 79 de proiecte din cele 140 contractate si au fost realizate plati pentru proiectele restante (pre-finantari si/sau plati finale) in valoare de aprox. 82 de milioane de euro. Se estimeaza ca pana la finele anului 2015 platile pentru aceste proiecte vor ajunge la aprox. 85% din valoarea totala contractata. 9 proiecte au primit acordul de principiu al Comisiei Europene pentru continuarea implementarii dupa data de 31 decembrie 2015.

* * *
Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finantat din Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI) si are un buget total de 138,1 milioane de euro, din care 126,7 milioane de euro reprezinta fonduri ENPI.

Aria principala de cooperare a programului este :
  • in Romania, judetele: Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati si Tulcea,
  • in Ucraina, oblasturile: Odessa si Chernivetska,
  •  in Republica Moldova, intreg teritoriul.

In plus, au fost incluse o serie de regiuni adiacente:
  • in Romania, judetul Braila;
  • in Ucraina, oblasturile Ivano-Frankivska si Vinniytska, 10 raioane ale oblastului Khmelnyitska (Vinkovetskyi, Chemerovetskyi, Khmelnytskyi, Kamyanets-Podilskyi, Letychivskyi, Dunayevetskyi, Derazhnyanskyi Novoushutskyi,Yarmolynetskyi si Horodetskyi) si 12 raioane ale oblastului Ternopilska (Ternopilskyi, Berezhanskyi, Pidgayetskyi, Kozivskyi, Pidvolochyskyi, Terebovlyanskyi, Monasturskyi, Gusyatynskyi, Chortkivskyi, Borshchivskyi, Zalishutskyi si Buchatskyi).

Programul si-a propus sa stimuleze potentialul de dezvoltare al zonei de frontiera, prin favorizarea contactelor intre parteneri de pe ambele parti ale granitelor, in scopul imbunatatirii situatiei economico-sociale si a mediului inconjurator.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 83