Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana aproba plata finantarii pentru reabilitarea DN 14 Sibiu-Medias-Sighisoara

Comisia Europeana a decis ieri, 28 septembrie, aprobarea platii catre Romania a 40,7 milioane de euro, reprezentand finantarea din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul de Coeziune a proiectului de reabilitare a DN 14 – parte din Programului Operational de Transport.

Conform proiectului, au fost reabilitati aproximativ 80 de kilometri din drumul national ce leaga orasele Sibiu si Sighisoara. Tronsonul Sibiu-Medias al DN 14 este parte a retelei de transport trans-europene extinse (TEN-T Comprehensive). Valoarea totala a proiectului este de 47,9 milioane de euro, din care 85% reprezinta cofinantarea din FEDR.

Comisarul European pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a declarat: ”Ma bucur sa anunt decizia privind plata contributiei financiare din FEDR pentru acest proiect important de infrastructura. In urma reabilitarii DN 14 Sibiu-Sighisoara, se estimeaza ca rata de producere a accidentelor se va reduce cu 10% pe cei 79,36 kilometri de drum national. De asemenea, cei aproape 1 milion de locuitori ai judetelor Sibiu si Mures, precum si utilizatorii nationali si internationali ai retelei de transport vor putea sa parcurga distanta dintre cele doua orase in conditii sporite de siguranta si intr-un timp mai scurt."

Lucrarile de reabilitare a DN14 au fost incluse initial, in 2006, pe lista drumurilor nationale din Romania ce urma sa fie reabilitate in cadrul unui program cu finantare din partea BEI si cofinantare de la bugetul de stat. Autoritatile romane au decis ulterior ca, in locul imprumutului de la BEI, sa solicite pentru aceste proiecte bani din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Cererea pentru finantare FEDR a DN 14 a fost facuta in decembrie 2014, iar ultimele documente au fost depuse la CE in a doua jumatate a lunii iulie 2015. La momentul in care Romania a depus solicitarea pentru finantarea cu fonduri europene, lucrarile de reabilitare a DN 14 erau aproape finalizate.

Ieri, aceasta cerere de finantare a primit ultimele avize din partea Comisiei Europene si a Comisarului European pentru Politica Regionala, Corina Cretu.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 97