Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MDRAP: A avut loc prima reuniune a CM POR 2014-2020

POR 2014-2020 va fi in curand functional. Reprezentantii CMPOR au luat decizii importante in cursul primei reuniuni care a avut loc joi, 10 septembrie 2015, la Bucuresti. Cu aceasta ocazie ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice a declarat:

Astazi, impreuna, facem deschiderea oficiala a POR 2014-2020. Cred ca ne asteapta o perioada frumoasa pana in 2020, sunt multe provocari pentru toate regiunile, in special pentru autoritatile locale, ONG-uri, mediul privat, toti partenerii nostri, astfel incat acest program sa fie un program de succes. Spre deosebire de 2007-2013, actualul POR are o contributie de 6,7 miliarde de euro din partea CE. Impreuna cu bugetul de stat, cofinantarea nationala si finantarea beneficiarilor ajungem la 8,2 miliarde de euro, ceea ce pentru noi reprezinta o valoare importanta. Asteptam de la acest program sa aduca mai multa coeziune in teritoriu, dezvoltarea regiunilor noastre, dezvoltarea localitatilor si o dezvoltare echilibrata a tarii.

In cadrul reuniunii au fost dezbatute si aprobate alocarile orientative la nivel regional pentru POR 2014-2020, in special pentru categoria „regiuni mai putin dezvoltate”, respectiv pentru cele 7 regiuni: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest si Centru, avand in vedere ca alocarea pentru Regiunea Bucuresti Ilfov (categoria „regiuni mai dezvoltate”) este stabilita la nivelul UE.

In prezent se afla in consultare publica patru ghiduri specifice, pentru care au fost analizate criteriile de eligibilitate si grilele privind evaluarea tehnica a proiectelor. Este vorba despre:

  • Prioritatea de investitii 2.1. „Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri” – Operatiunea Microintreprinderi;
  • Prioritatea de investitii 3.1. „Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor” – Operatiunea A – cladiri rezidentiale;
  • Prioritatea de investitii 5.1. „Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural”
  • Prioritatea de investitii 6.1. „Stimularea mobilitatii regionale prin conectarea nodurilor secundare si tertiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale”
Pe langa aceste decizii, CM POR a discutat despre regulamentul de organizare si functionare, stadiul pregatirii Romaniei la Initiativa pentru IMM-uri (Romania va participa la instrumentul financiar de tip garantie in cadrul Initiativei pentru IMM-uri cu 100 de milioane de euro, din alocarea POR 2014-2020) si Strategia generala de comunicare pentru fondurile europene nerambursabile alocate Romaniei in perioada 2014-2020.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 86