Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Pozitia Comisarului pentru Politica Regionala, Corina Cretu, privind propunerile de sanctionare a statelor membre pentru respingerea cotelor de migranti

“Politica de Coeziune este un factor cheie al politicii europene de investitii pentru asigurarea dezvoltarii, cresterii economice si a crearii de noi locuri de munca, mai ales in statele si in regiunile din UE care au cea mai mare nevoie de astfel de investitii”, a declarant Corina Cretu, Comisar European pentru Politica Regionala.

„Politica de Coeziune a fost conceputa si este implementata in baza unei colaborari stranse intre Comisia Europeana si statele membre. De asemenea, in baza acordurilor de cooperare negociate intre CE si autoritatile nationale si regionale, la nivelul fiecarei tari au fost stabilite sumele exacte pe care statele membre le vor aloca din bugetele nationale pentru implementarea politicii de coeziune. Nu exista nicio legatura intre situatia actuala privind migratia si azilul politic si aceste alocari bugetare.

In calitate de Comisar European pentru Politica Regionala, precizez ca in Acordurile de Cooperare si Programele Operationale pentru actuala perioada de programare (2014 - 2020) nu exista prevederi referitoare la penalizarea sau restrictionarea accesului statelor membre la Fondurile Structurale Europene si la Fondurile de Investitii in situatia in care un stat membru respinge cota propusa de CE privind primirea migrantilor.

Politica de Coeziune, asa cum a precizat presedintele Junker saptamana trecuta in discursul sau despre Starea Uniunii, va continua sa joace un rol important in chestiunea migratiei, axandu-se pe integrarea sociala a migrantilor legali. De altfel, fondurile Politicii de Coeziune se adreseaza luptei impotriva excluziunii sociale si a saraciei, prin asigurarea conditiilor care sa genereze noi locuri de munca.

In perioada de programare 2014-2020, peste 20 de miliarde de Euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala alocate tuturor statelor membre sunt destinate masurilor care vor genera crestere economica si dezvoltare si care vor sustine implicit integrarea sociala, inclusiv a migrantilor legali. Cateva exemple in acest sens: dezvoltarea infrastructurii necesare pentru gazduirea si cresterea copiilor sau revitalizarea zonelor urbane defavorizate.

Totodata, asa cum a mai precizat presedintele Junker, Comisia Europeana analizeaza in prezent posibilitatea ca fondurile destinate Politicii de Coeziune sa aiba o contributie mai mare pe viitor in abordarea problemei migratiei, iar aceasta contributie este posibila in special in cadrul programelor de cooperare transfrontaliera si a strategiilor macro-regionale.”

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 124