Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

34 de milioane de euro pentru regiunea de frontiera dintre Serbia si Croatia

Noul program de cooperare transfrontaliera Interreg-IPA Croatia-Serbia, recent adoptat, prevede investitii in regiunea de frontiera dintre cele doua tari in vederea crearii de locuri de munca si cresterii economice.

Corina Cretu, comisarul pentru politica regionala, a declarat: "Programele noastre transfrontaliere ofera masuri concrete de imbunatatire a calitatii vietii cetatenilor si noi oportunitati economice pentru oamenii care locuiesc in regiunile de frontiera ale Uniunii Europene si in cele vecine ei."

Programul se refera la 4 regiuni de frontiera din Croatia si 5 districte din Serbia. El are o valoare de peste 40 de milioane de euro, din care peste 34 milioane provin din Instrumentul de asistenta pentru preaderare (IPA) si din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Finantarea se va axa pe imbunatatirea calitatii serviciilor sociale si de sanatate publica, pe utilizarea sporita a resurselor durabile si pe monitorizarea transfrontaliera a riscurilor de mediu. Programul are in vedere si stimularea activitatii de turism transfrontalier, precum si imbunatatirea competitivitatii regionale prin consolidarea legaturilor dintre intreprinderi si institute de cercetare.

Context

Instrumentul de asistenta pentru preaderare (IPA) ofera asistenta financiara si tehnica pentru a sprijini reformele in tarile candidate. Pentru perioada 2014-2020, programul Interreg-IPA are un buget de aproximativ 4,84 de miliarde de euro, urmand a fi investiti in 12 programe de cooperare transfrontaliera intre regiuni si parteneri teritoriali, sociali si economici.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 94