Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul Romaniei: S-au imbunatatit reglementarile privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica

Guvernul a adoptat o Ordonanta prin care se modifica si se completeaza OG nr. 57/2002 si care are drept scop imbunatatirea sistemului de evaluare si clasificare a unitatilor si institutiilor de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) si a sistemului de finantare a acestora.

Prin acest act normativ, se recunoaste efectiv statutul prioritar, de promotor cheie al dezvoltarii economice si sociale, pe care il are domeniul CDI. Acest statut se va reflecta si in nivelul prioritar pe care il va avea investitia pentru domeniul CDI in cadrul cheltuielilor guvernamentale.

Pentru cresterea calitatii si eficientei in functionarea sistemului de evaluare a unitatilor si institutiilor CDI in vederea certificarii, Ordonanta stabileste o serie de masuri pentru:

  • Simplificarea procesului de identificare si selectare a expertilor pentru comisiile de evaluare;
  • Introducerea criteriilor de evaluare ce vor include obligatoriu, pe langa aspectele privind capacitatea si performanta in plan stiintific si/sau tehnic, si aspectele privind impactul si eficienta economica a activitatilor de cercetare-dezvoltare desfasurate;
  • Tratarea unitara si un ritm corespunzator al procesului de evaluare, care sa permita integrarea eficienta in acest proces a tuturor unitatilor si institutiilor din sistemul national CDI prin elaborarea de norme metodologice de evaluare a capacitatii de a desfasura activitati de cercetare – dezvoltare a tuturor institutiilor si unitatilor de drept public si privat pentru includerea in Registrul Potentialilor Contractori.
Alte masuri prevazute in actul normativ urmaresc asigurarea unui regim corect si sustenabil in acordarea finantarii pentru programele proprii ale unitatilor din sistemul national de cercetare-dezvoltare si a finantarii complementare prin asigurarea conditiilor de participare la Programul Nucleu al institutiilor de cercetare ce au primit sau primesc statutul de institut national de cercetare-dezvoltare. De asemenea, se introduce o metoda de calcul mai echitabila pentru calculul veniturilor din activitatea de cercetare ca baza de calcul pentru finantarea programelor nucleu. Totodata, se introduce posibilitatea de finantare a investitiilor pentru activitatea de cercetare prin ajutoare de minimis pentru organizatiile de cercetare de drept privat.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 140