Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MMDD: 342,5 milioane lei din bugetul pe 2008 provin din fonduri europene

Attila KORODI, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a sustinut astazi o Conferinta de Presa in care a fost prezentata forma aprobata de Guvern a BUGETULUI M.M.D.D pentru anul 2008 si care urmeaza sa intre in dezbatere parlamentara.

“Bugetul total al MMDD pentru anul viitor este de 1,82 de miliarde de lei.

Din acesti bani 1,23 miliarde de lei provin de la bugetul de stat, 253,6 milioane vin din credite externe, iar restul de 342,5 milioane de lei, din credite externe nerambursabile (fonduri europene). Nu stiu ce semnifica pentru dumneavoastra aceste cifre, asa incat o intrebare cu privire la cum am putea caracteriza bugetul anului 2008 ar fi total justificata! Prin urmare, va declar ca, prin comparatie cu anul 2007, bugetul in aceasta forma este mai mare cu aproximativ 18%, mai exact cu 17,66%. Desigur ca, la fel ca in fiecare an, impreuna cu specialistii nostri am prioritizat nevoile tarii noastre in domeniul protectiei mediului si, in functie de asta, am impartit banii pe proiecte si domenii.

Capitolul care beneficiaza de cea mai mare crestere bugetara este acela care se refera la transferuri intre unitati ale administratiei publice. Asta inseamna ca, in 2008, Ministerul Mediului va pune la dispozitia autoritatilor publice locale aproximativ 112 milioane de lei pentru investitii in teritoriu, in domeniul protectiei mediului. Suma oferita de MMDD autoritatilor publice este cu 78% mai mare decat cea din 2007 - vorbim de o suma de care Romania are nevoie! Ea va permite demararea sau continuarea de catre autoritatile locale a nu mai putin de 133 obiective de investitii in infrastructura de mediu. Trebuie sa precizez ca aceasta suma, pusa la dispozitie de MMDD si gestionata de autoritatile locale, nu include banii din fondurile europene, acolo fiind vorba despre o suma de trei ori mai mare, care se adauga celei amintite mai sus. Incercam sa modernizam orasele si satele din tara noastra, iar modernizarea consta in primul rand in infrastructura de mediu si, in mod special, in proiecte de alimentare cu apa.

Un alt capitol care inregistreaza cresteri importante este cel al cheltuielilor de capital. Acestea se refera strict la investitiile pe care MMDD si unitatile din subordinea, autoritatea si coordonarea ministerului le vor face. Suma pe care o alocam acestor investitii este de 803 milioane de lei. Din acesti bani, cea mai mare parte vor merge in investitii in domeniul apelor, respectiv o suma de 752 de milioane de lei. As vrea sa va dau mai multe detalii despre ce presupun exact aceste investitii, insa vorbim de 286 de astfel de obiective prevazute pentru 2008 si ma tem ca nu ne-ar ajunge timpul alocat acestei conferinte pentru o expunere amanuntita.

Asa ca pe scurt, pot sa va spun ca banii din domeniul apelor vor fi folositi pentru regularizari ale cursurilor de ape pe circa 210 Km, constructia a aproximativ 84 km de diguri, amenajarea de albii a 124 km, aparari si consolidari de maluri pe circa 170 de km, precum marirea capacitatii de acumulare cu aproape 5 milioane de mc. Printr-o astfel de capacitate, unui oras mediu (spre exemplu - Targu Mures) i se poate asigura alimentarea cu apa a populatiei circa doua luni de zile.

Sunt doar cateva exemple din cele 286 de obiective de investitii in domeniul apelor. Planurile noastre in acest domeniu nu se limiteaza doar la atat, ele continua cu investitii de peste 600 de milioane de lei pentru consolidarea falezelor, apararea impotriva inundatiilor, sistemul informational pentru managementul integrat al apelor, diminuarea riscurilor de calamitati naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta precum si gospodarirea apelor etc. In domeniul gospodaririi apelor, sumele alocate investitiilor cresc, fata de anul 2007, cu 20%, fara sa includem aici creditele externe contractate de MMDD.

De asemenea, vom investi masiv si in renaturarea Deltei Dunarii, conform masterplanului de care sunt convins ca ati auzit in repetate randuri, dar si 52 de milioane in cercetarea fenomenelor atmosferice si a schimbarilor climatice, in vederea cunoasterii aprofundate a acestora, pentru imbunatatirea prognozelor si avertizarilor, atat de importante intr-o tara lovita in repetate randuri de inundatii, dar si de arsita. Daca tot vorbim de prognoze, am sa va dau si o unitate de masura: numarul acestora va creste de la 12 000, in 2007, la 14 000 in 2008. Daca adaugam acestora si cele 55 de cercetari si studii de fundamentare climatologica, cred ca ele sunt relevante pentru interesul nostru fata de fenomenele climatice, cu impact atat de pronuntat si vizibil in ultimii ani.

Desigur, la fel ca in orice gospodarie, atunci cand te hotarasti sa investesti mai mult in confort spre exemplu, scazi cheltuielile in alta parte. Asa facem si noi…vrem sa investim in modernizarea tarii noastre, dar si in protectia populatiei, si taiem din cheltuielile care pot suporta o scadere.

Si pentru ca ne numim Ministerul Mediului si pledam in toate iesirile noastre publice pentru consumuri reduse de energie si de apa, ne-am gandit ca vom putea acoperi toate cheltuielile administrative ale unei bunei functionari a ministerului cu o suma mai mica decat anul trecut. O suma diminuata cu aproape 8%. Am evaluat situatia, am constatat ca personalul din minister are un comportament adecvat in acest sens: avem, de exemplu, cele mai mici facturi la telefon dintre toate ministrele, fara ca asta sa afecteze comunicarea cu dumneavoastra! Si ne gandim ca aceasta diminuare nu ne va pune probleme! Pe de alta parte Ministerul va continua sa achizitioneze produse ecologice, care, de asemenea, sunt remarcabile din punct de vedere al consumurilor.

Asa arata axele mari ale bugetului Ministerului Mediului pe anul 2008. Este un buget echilibrat, consistent, bazat pe o expertiza serioasa, dar si pe o gandire destul de sobra. Este, datorita acestui fapt, un buget pe care asteptam ca Parlamentul sa-l aprobe: a-l refuza ar fi, in opinia mea, semnalul persistentei intr-un blocaj politicianist si, mai ales, semnalul unei desconsiderari fata de noi toti, cetatenii si comunitatile care avem nevoie de aceste investitii.”

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 91