Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

11 state membre amendate cu 145 de milioane de euro din cauza deficientelor in cheltuirea fondurilor din Politica Agricola Comuna



Comisia Europeana va recupera de la 11 state membre euro 145,2 milioane din subventiile agricole pentru greseli de procedura in cheltuirea acestor bani. Decizia adoptata de Comisie se bazeaza pe faptul ca aceste state, Belgia, Germania, Danemarca, Spania, Franta, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia si Suedia, nu au aplicat corect procedurile de control a cheltuirii fondurilor din Politica Agricola Comuna, sau nu s-au conformat regulilor de distributie a acestor bani.

“Am muncit foarte mult pentru a asigura un control riguros al cheltuirii banilor pentru fermieri. Este vorba despre banii contribuabililor si avem o datorie sa asiguram controale eficiente asupra felului cum ii folosesc statelor membre”, a spus comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel.

Aceasta este a 25-a oara de la reforma PAC din 1995, care a reglementat sistemele de control pentru cheltuirea fondurilor pentru fermieri, cand Comisia ia o astfel de decizie.

Cele mai semnificative corectii au fost aplicate Italiei, Frantei si Suediei. Astfel, Italia a fost amendata cu euro 76.4 milioane pentru ca a nu a efectuat controale de calitate in sectorul uleiului de masline, si cu euro 6.2 milioane pentru slabiciunea controalelor din productia de produse uscate si din verificarea documentelor din cererile fermierilor pentru finantare.

Franta a fost amendata cu euro 49.7 milioane, iar Suedia cu euro 3.7 milioane. Suedia a avut aceeasi problema pe care o are in present Romania: insuficienta si proasta calitate a controalelor pe teren a parcelelor declarate de fermieri. Belgia a primit cea mai mica amenda, in valoare de doar euro 0,05 milioane pentru audit deficitar in domeniul PAC.


Sursa: EU-RO Newsletter

Vizualizări: 70