Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

OCEMN a intensifica interactiunea cu UE, in spiritul "Black Sea Synergy"

OCEMN a intensifica interactiunea cu UE, in spiritul “Black Sea Synergy”

Ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu a participat, pe data de 25 octombrie la Ankara, la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN).

Reuniunea a marcat momentul de bilant al mandatului Turciei ca Presedintie-in-Exercitiu a Organizatiei si preluarea acestei functii de catre Ucraina.

Reuniunea Consiliului Ministerial a fost precedata de sedinta Comitetului inaltilor Functionari, care a pregatit deciziile, recomandarile si rezolutiile inaintate spre aprobare Consiliului.

Ministrii statelor membre OCEMN au adoptat “Declaratia de la Ankara”. Documentul subliniaza angajamentul statelor de a dinamiza cooperarea in regiune, continuarea procesului de reforma al OCEMN (“Pachetul decizional Bucuresti”, elaborat in mandatul Romaniei la Presedintia Organizatiei), in vederea eficientizarii si cresterii vizibilitatii organizatiei pe plan international. Tematicile principale dezbatute au fost interactiunea OCEMN-UE, dezvoltarea cooperarii sectoriale in domeniile prioritare de activitate ale Organizatiei precum si efectele incalzirii globale asupra mediului.

Statele au convenit sa isi intensifice cooperarea in vederea implementarii unui sistem intermodal de transport. Acesta va conduce la cresterea investitiilor in zona, la impulsionarea schimburilor economice si, nu in ultimul rand, la un numar mai mare de contacte directe ale comunitatilor regionale.

Statele membre au reiterat ca persistenta conflictelor prelungite in zona afecteaza stabilitatea si au subliniat necesitatea solutionarii grabnice a acestora, prin mijloace pasnice. Romania a reafirmat ca problematica securitatii regionale trebuie abordata cuprinzator.

in interventia sa, ministrul de externe Adrian Cioroianu a exprimat angajamentul Romaniei de a promova stabilitatea, securitatea si prosperitatea regiunii, obiective carora li se subsumeaza o abordare organizationala pragmatica, orientata pe rezultate concrete.

A fost salutat apelul statelor membre OCEMN de a intensifica interactiunea cu UE, in spiritul Comunicarii Comisiei Europene “Black Sea Synergy” (Sinergia Marii Negre).

Mesajul ministrului roman de externe la reuniunea ministeriala OCEMN s-a inscris in abordarea mai larga pe care Romania o promoveaza fata de regiunea Marii Negre. MAE va continua sa acorde o atentie speciala implementarii cu succes a Sinergiei Marii Negre, promovarii proiectelor si principiilor sustinute prin lansarea Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat si sprijinirii activitatii Black Sea Trust de la Bucuresti. imbinarea componentelor de stabilitate, securitate, consolidare democratica si dezvoltare durabila, alaturi de incurajarea implicarii UE si a stabilirii de parteneriate public - privat, orientate spre proiecte pragmatice, raman principii vitale pentru succesul cooperarii in regiunea Marii Negre.

in marja reuniunii, ministrul roman al afacerilor externe a avut o intalnire cu omologul elen, Dora Bakoyannis.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

Vizualizări: 76