Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Interconectarea Europei: Peste 862 milioane de euro pentru proiecte romanesti

Sapte proiecte propuse de autoritati si companii din Romania fac parte dintre cele selectate ca urmare a primului apel de propuneri din cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE). Volumul total de finantare furnizat de UE este de aproape 862.5 milioane de euro, gradul de co-finantare din fonduri europene fiind de 85%. Proiectele (vezi Lista II) au in vedere studii de fezabilitate si lucrari de reabilitare in domeniul infrastructurii de cai ferate, precum si a celei portuare pe apele de interior.

Pe ansamblu, Comisia Europeana a propus alocarea unor fonduri UE in valoare de 13,1 miliarde de euro unui numar total de 276 de proiecte din domeniul transporturilor. Se estimeaza ca aceste investitii vor debloca cofinantari suplimentare publice si private in valoare totala de 28,8 miliarde de euro.

Violeta Bulc, comisarul european pentru transporturi, a declarat: „Am deosebita placere de a propune cel mai vast plan de investitii realizat vreodata de UE in domeniul transporturilor. Proiectele pe care le-am selectat vor aduce beneficii atat cetatenilor, cat si intreprinderilor, prin modernizarea infrastructurii si prin eliminarea blocajelor existente. De asemenea, proiectele vor promova solutii inovatoare si durabile in materie de mobilitate. Aceste investitii fara precedent reprezinta o contributie majora la agenda Comisiei privind cresterea si crearea de locuri de munca. Implementarea retelei transeuropene de transport ar putea crea pana la 10 milioane de locuri de munca si ar putea determina majorarea PIB-ului european cu 1,8 % pana in 2030”.

Context

Lansate in septembrie 2014, apelurile de propuneri din cadrul MIE au atras peste 700 de propuneri, care au totalizat nevoi de finantare de trei ori superioare fondurilor prevazute. Acest lucru a permis Comisiei Europene sa selecteze proiectele cu cea mai mare valoare adaugata la nivel european si care sa garanteze, in acelasi timp, o distributie echilibrata din punct de vedere geografic si intre diferitele modalitati de transport.

Aproape 4,8 miliarde de euro au fost alocate statelor membre eligibile pentru Fondul de coeziune. Un alt criteriu de evaluare a fost contributia la alte actiuni prioritare ale Comisiei, cum ar fi Uniunea energetica sau piata unica digitala.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 107