Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Attila Korodi: Romania si Ungaria definesc deja proiecte palpabile in domeniul mediului

Attila Korodi, ministrul roman al Mediului si Dezvoltarii Durabile, a semnat vineri, 26 octombrie, in localitatea maghiara Eger, Protocolul celei de-a cincea sesiuni mixte romano-ungare, pentru realizarea prevederilor acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare, privind cooperarea in domeniul protectiei mediului.

In protocolul elaborat in urma sedintei de doua zile a comisiei mixte, protocol semnat de ministrii mediului Attila Korodi si Gabor Fodor, figureaza problematica investitiei de la Rosia Montana, organismele modificate genetic, sedinta de guvern comuna romano-maghiara din noiembrie, proiectele commune de protectie a mediului, pentru a caror realizare este necesara accesarea fondurilor europene, si cooperarea dintre parcurile nationale din cele doua tari.

„Ce am remarcat aici, la a cincea sedinta a comisiei mixte romanomaghiare de protectie a mediului, este ca acesta a devenit pentru noi toti un eveniment de la sine inteles. Experienta dobandita in decursul celor 5 ani a definit munca partilor romane si maghiare, in urma careia se nasc deja proiecte palpabile.” a declarat ministrul Attila Korodi.

Attila Korodi a subliniat importanta adoptarii raportului privind starea mediului din zona de frontiera romano-maghiara, document considerat drept baza unei cooperari ulterioare. Documentul redactat in trei limbi - romana, maghiara si engleza -, informeaza despre calitatea aerului si a apei, despre starea gestiunii deseurilor, despre problemele de zgomot si despre cele mai importante surse de poluare din zona de frontiera.

In cadrul reuniunii s-a realizat un acord de cooperare intre Parcul National Bükk si Parcul National Retezat. A fost pregatita si tematica de mediu a sedintei comune de guvern romano-maghiare, ce va fi organizata in luna noiembrie la Sibiu, iar ministrii Attila Korodi si Gabor Fodor au aprobat si proiectul memorandumului ce va fi semnat in cadrul sedintei comune de guvern.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 76