Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR 2014-2020, in ultima etapa a procesului de aprobare

Programul Operational Regional (POR) 2014-2020 se afla in ultima faza a procesului de aprobare de catre Comisia Europeana, dupa finalizarea negocierilor tehnice. Programul este gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in calitate de Autoritate de Management.

Anuntul a fost facut ieri, 18 iunie a.c., de doamna Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, in prima zi a reuniunii Comitetului de Monitorizare a POR (CM POR), organizat de AM POR la Sinaia, in perioada 18-19 iunie a.c.

„Suntem in linie dreapta cu noul Program Operational Regional 2014-2020. Practic, negocierile cu Comisia Europeana sunt incheiate si ultimul pas este ca decizia de aprobare sa fie emisa. Au fost negocieri destul de complexe, destul de detaliate, pentru ca si programul este unul complex. In 2014-2020 avem, pe POR, 11 axe prioritare si un buget de 8,25 miliarde euro”, a declarat doamna ministru Sevil Shhaideh.

POR 2014-2020 va finanta proiecte care contribuie la dezvoltarea regionala a Romaniei din 11 domenii (11 axe prioritare), la care se adauga axa Asistenta Tehnica, destinata bunei functionari a programului.

Referitor la POR 2007-2013, principala decizie a Comitetului de Monitorizare reunit ieri a fost aprobarea Raportului de Implementare pentru anul 2014 a Programului Operational Regional 2007-2013. De asemenea, au fost prezentate stadiul actual al Programului, stadiul implementarii pe axe si Planul de inchidere a POR 2007-2013.

POR 2007-2013 are, in prezent, un grad de absorbtie de 66%, fata de 17%, cat inregistra in luna mai 2012. Am crescut gradul de absorbtie, in trei ani, cu aproape 50% pentru acest program. Am reusit acest lucru cu sprijinul dumneavoastra, membrii CM POR, si al beneficiarilor, printr-o stransa colaborare intre toate institutiile implicate in gestionarea programului”, a mentionat ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Masurile luate de MDRAP pentru cresterea absorbtiei se refera la introducerea mecanismului de decontare a facturilor beneficiarilor, in locul mecanismului de rambursare, la reducerea termenelor – atat pentru actele aditionale, cat si pentru platile intre AM si beneficiari – si la asigurarea, din veniturile de privatizare, a sumelor necesare pentru realizarea acestor plati.

Anton Schrag, sef adjunct al Unitatii Romania din cadrul Directiei Generale pentru Politica Regionala si Urbana (DG Regio) a Comisiei Europene, a apreciat evolutia POR 2007-2013: „Progresul programului este bun, in comparatie cu alte programe operationale din Romania, dar si in comparatie cu alte tari. Este important pentru noi, intrucat proiectele POR au impact pozitiv vizibil in comunitatile romanesti”.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 276