Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana doreste mai putina birocratie in utilizarea fondurilor europene

Comisia Europeana a anuntat crearea unui grup la nivel inalt ce are ca scop reducerea sarcinii administrative in utilizarea celor cinci Fonduri structurale si de investitii europene.

Grupul, condus de fostul vicepresedinte al Comisiei Europene, Siim Kallas, va fi activ in urmatorii trei ani. Acest organism va evalua in mod independent si va monitoriza simplificarea procedurilor de accesare si utilizare a fondurile structurale si de investitii europene, acordand o atentie sporita urmatoarelor cinci prioritati:

  • Simplificarea accesului IMM-urilor la surse de finantare;
  • Utilizarea practicii de "supra-legiferare" (cerintele suplimentare si obstacolele administrative de la nivel national sau regional);
  • Utilizarea unor mijloace mai simple de rambursare a costurilor;
  • Cresterea numarului de folosire a procedurilor on-line ("e-coeziune");
  • Analizarea modului in care sunt puse in aplicare proiectele initiate si administrate de comunitatile locale (dezvoltarea locala plasata sub responsabilitatea comunitatii).

Comisarul european pentru politici regionale, doamna Corina Cretu a declarat: "In gestionarea fondurilor noastre exista o nevoie stringenta de simplificare a procedurilor, pastrand in acelasi timp o gestiune administrativa si financiara prudenta. Nu vreau sa mai aud ca un IMM nu este interesat de primirea sprijinului nostru, deoarece considera procedurile prea lungi, birocratice sau greoaie. Prin acest grup la nivel inalt vreau sa ne asiguram ca statele membre se vor bucura pe deplin de simplificarea masurilor incluse in noile reglementari. In ceea ce ne priveste, vom analiza ceea ce putem face pentru a imbunatati in continuare normele in vigoare."

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 108