Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a aprobat Strategia privind reducerea parasirii timpurii a scolii in contextul obiectivelor Europa 2020

Guvernul a aprobat Strategia privind reducerea parasirii timpurii a scolii, document programatic ce contine mecanisme si masuri care urmeaza sa fie implementate pana in 2020, in scopul reducerii procentului tinerilor cu varsta intre 18-24 de ani care au finalizat cel mult clasa a opta si nu urmeaza nicio alta forma de scolarizare sau formare profesionala.

Obiectivul Strategiei este reducerea ratei de parasire timpurie a scolii cu sase procente, de la 17,3% in 2013 la 11,3% in 2020, atingand astfel tinta asumata de Romania in cadrul Strategiei Europa 2020. In 2013, rata de parasire timpurie a scolii a fost de 17,3%, ceea ce a plasat Romania pe locul al cincilea in UE, singurele tari cu o rata mai mare fiind Italia, Portugalia, Spania si Malta.

Fenomenul de parasire timpurie a scolii predomina in randul unor grupuri aflate in situatie de risc, cum ar fi tinerii din comunitatile rurale, tinerii provenind din familii cu venituri modeste, romi si alte minoritati, precum si elevii care au repetat cel putin un an sau care au abandonat scoala. Parasirea timpurie a scolii are implicatii sociale si economice importante. Tinerii care parasesc prematur scoala sunt predispusi riscului asociat somajului sau celui de a castiga mai putin odata ce gasesc un loc de munca. Estimarile legate de competentele necesare in Europa arata ca, in viitor, doar unul din 10 locuri de munca va putea fi accesat de catre o persoana care a parasit timpuriu scoala.

Documentul contine patru piloni si sase programe reprezentative, care includ masuri de prevenire, interventie si compensare, identificate pe baza datelor concrete si a exemplelor de buna practica din Romania si din alte state, care si-au dovedit eficienta in prevenirea parasirii timpurii a scolii. De asemenea, Strategia isi propune sa asigure accesul fiecarui copil la o forma de invatamant sau formare profesionala cel putin pana la varsta de 16 ani si absolvirea clasei a 10-a.

Strategia pentru reducerea parasirii timpurii a scolii a fost elaborata in cadrul unui grup de lucru al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, din care au facut parte toate institutiile reprezentative din sistemul de educatie, cu sprijinul Bancii Mondiale si cu consultarea autoritatilor publice locale, partenerilor sociali.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 240