Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

3,25 milioane de franci elvetieni pentru Arad prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman

Locurile de joaca pentru copii, soseaua de centura a orasului si strazi din Municipiul Arad vor beneficia de iluminat public cu led. Orasul primeste 3,25 milioane de franci elvetieni, finantare prin Programul de cooperare elvetiano-roman, pentru modernizarea sistemului de iluminat public.

Pe 28 mai au fost semnate documentele pentru finantarea proiectului „Iluminat public cu LED in Municipiul Arad”:

  • Acordul de proiect, incheiat intre Ambasada Elvetiei - in calitate de reprezentant al statului finantator, MFP - in calitate de Unitate Nationala de Coordonare a Programului si MDRAP – in calitate de Organism Intermediar pentru Aria nr. 4 a Programului;
  • Acordul de implementare, incheiat intre MFP - in calitate de Unitate Nationala de Coordonare a Programului si Primaria Municipiului Arad - in calitate de beneficiar al finantarii.

Proiectul are un buget total de 3.249.469 de franci elvetieni (13.865.809,17 lei). Din aceasta suma, contributia financiara elvetiana nerambursabila este de 2.762.049 de franci elvetieni (11.785.939,29 lei). Practic, cofinantarea asigurata de statul elvetian acopera 85% din costurile eligibile. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni.

Punctele luminoase cu LED-uri vor fi dotate cu sisteme fotovoltaice individuale si vor fi instalate pe coronamentul digului Mures, de la Pod rutier la Pod Traian, in locurile de joaca din cartiere si pe soseaua de centura a orasului, pe str. Ovidiu, str. Tenetchi si str. Tribun Corches.

Noul sistem va genera costuri de intretinere mai mici si va contribui la imbunatatirea mediului inconjurator. Acest sistem LED este mai economic decat unul clasic. Prin implementarea proiectului, puterea instalata medie pe punct luminos va scadea de la 173 W la 37 W.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 152