Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ariile de protectie speciala avifaunistica sunt acum parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania

Guvernul a aprobat miercuri, 24 octombrie a.c., printr-o Hotarare, declararea ariilor de protectie speciala avifaunistica, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania.

Desemnarea siturilor Natura 2000 reprezinta unul dintre cele mai importante instrumente la nivelul Uniunii Europene de stopare a pierderii biodiversitatii. Prin desemnarea ariilor speciale de protectie avifaunistica se vor lua masurile necesare pentru conservarea, mentinerea sau restabilirea populatiilor de pasari de interes comunitar, precum si a habitatelor acestora.

in acest fel, Romania ia masurile necesare pentru a evita deteriorarea habitatelor naturale si perturbarea speciilor salbatice de interes comunitar in ariile propuse ca viitoare situri Natura 2000, in conformitate cu prevederile Directivei Consiliului Europei 79/409 EEC privind conservarea pasarilor salbatice si a Directivei Consiliului Europei 92/43 EEC referitoare la conservarea habitatelor naturale si a florei si faunei salbatice.

Guvernul Romaniei isi indeplineste astfel obligatiile asumate ce deriva din punerea in aplicare a prevederilor celor doua directive si are obligatia sa faca demersurile necesare in vederea constituirii Retelei de situri de interes european Natura 2000.

Importanta acestei Hotarari de Guvern pentru conservarea biodiversitatii este data si de faptul ca, prin noul act normativ, suprafata siturilor Natura 2000 ajunge aproape sa se dubleze, ajungand la circa 16% din suprafata terestra a Romaniei, din care 10% sunt arii de protectie avifaunistica.

Desemnarea acestor situri nu va perturba activitatile economice din zona, daca acestea sunt realizate intr-un mod durabil si nu afecteaza speciile si habitatele.

in acelasi timp, vor aparea noi oportunitati pentru activitati cu profil ecologic si posibilitatea unei diversificari a activitatilor economice si a investitiilor. Turismul si vanzarea de produse locale se vor dezvolta mai bine, va creste vanzarea produselor naturale prin etichetarea lor si se pot crea marci locale de produse ecologice apreciate pe piata Uniunii Europene, dar si pe piata interna.

in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a hotararii, ariile de protectie speciala avifaunistica vor fi delimitate de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si aprobate prin ordin comun al conducatorului autoritatii centrale pentru protectia mediului si al conducatorului autoritatii publice centrale pentru agricultura si silvicultura.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 216