Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ajutor de stat: Amendamentele Romaniei la schema de sprijin bazata pe certificate verzi - aprobate de CE

Comisia Europeana a aprobat, la inceputul lunii mai, amendamentele introduse de Romania la schema de sprijin in domeniul surselor de energie regenerabila, bazata pe certificate verzi.

Comisia a clarificat faptul ca sprijinul acordat sub forma de "certificate verzi" comercializabile implica un ajutor de stat. Ea a apreciat ca modificarile aduse sistemului, ce limiteaza criteriile aplicabile in comparatie cu sistemul elaborat in 2011, sunt in conformitate cu normele europene in vigoare privind ajutoarele de stat, in special cele care se refera la "Orientarile privind ajutoarele de stat in domeniul energiei si mediului" din 2014.

Context

Comisia Europeana a constatat, in 2011, ca planul Romaniei de a sprijini productia de energie din surse regenerabile este in conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Acest lucru se datora, in special, faptului ca schema crea stimulente clare pentru cresterea utilizarii surselor regenerabile de energie, cuprinzand totodata masuri de salvgardare pentru a limita denaturarile aduse liberei concurente.

Schema a fost conceputa pentru a asista Romania in atingerea, pana in 2020, a tintelor obligatorii privind energia din surse regenerabile, potrivit normelor UE.

Beneficiarii de certificate verzi vor putea intra in aceasta schema pana la data de 31 decembrie 2016.

Sursa: Reprezentanta Comsiei Europene in Romania

Vizualizări: 210