Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Corina Cretu: CE a adoptat noi reguli menite sa ajute tarile cu grad redus de absorbtie!

Prin intermediul grupului de lucru pe care l-am initiat imediat ce am devenit comisar pentru politici regionale, am conlucrat indeaproape cu Bulgaria, Croatia, Cehia, Italia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria pentru a le sprijini in utilizarea la maximum a fondurilor europene inca disponibile, aferente perioadei 2007-2013, in limitele reglementarilor aplicabile care cer ca aceste fonduri sa fie cheltuite in cadrul unor proiecte pana la sfarsitul anului 2015, a declarat comisarul european Corina Cretu.

CE a adoptat o versiune revizuita a orientarilor de finalizare pentru programele de politica regionala din perioada 2007-2013. Orientarile de finalizare explica in detaliu pasii de urmat de catre statele membre, dar si de CE, in vederea finalizarii programelor de coeziune 2007 – 2013.

A fost adaugata o componenta de "10% flexibilitate". Aceasta permite cheltuieli cu 10% mai mari intr-un program pentru o anumita prioritate, daca ele sunt compensate cu o reducere echivalenta a celor pentru o alta prioritate din cadrul aceluiasi program. Apoi, revizuirea clarifica faptul ca instrumentele de inginerie financiara vor putea continua sa investeasca in economia reala si in anul 2016.

Mai mult decat atat, procedurile ce gestioneaza modul in care proiectele pot fi etapizate pentru a continua din perioada de programare 2007-2013 in cea 2014-2020 au fost simplificate si rationalizate.

Pot fi obtinute rezultate deosebite prin intermediul reglementarilor existente si cu ajutorul grupului de lucru. Acesta din urma furnizeaza solutii specifice de tara si pe termen scurt pentru a sprijini statele membre sa accelereze absorbtia fondurilor europene. Nu vom lasa pe nimeni in urma. Observam deja progrese in implementarea programelor 2007-2013. Este un semnal important ce arata ca eforturile depuse produc rezultate si ca suntem pe drumul cel bun, a mai declarat Corina Cretu.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 85