Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost lansat Programul Operational Capital Uman 2014-2020!

„Daca vrei un an de belsug, cultiva orez, daca vrei 10 ani de belsug, cultiva o livada, daca vrei 100 de ani de belsug, cultiva oameni” a fost proverbul sub semnul caruia a avut loc astazi lansarea oficiala a POCU 2014-2020.

Programul Operational Capital Uman 2014-2020 este programul care asigura finantarea europeana in urmatoarea perioada pentru o serie de domenii socio-economice cheie, cum ar fi ocuparea, educatia, incluziunea sociala si sanatatea. Prin urmare, asteptam de la acest Program un impact major atat pe piata muncii, cat si in ceea ce priveste nivelul de competente al populatiei, calitatea serviciilor sociale sau de sanatate, in ansamblu, nivelul de bunastare al cetatenilor, a declarat ministrul fondurilor europene, Marius Nica.

Programul aprobat de catre CE la data de 25 februarie 2015 are o alocare financiara nerambursabila in valoare de 4,326 miliarde euro din care 4,220 miliarde euro provin din FSE, iar 105,9 milioane euro prin ILMT, noul instrument european dedicat regiunilor cu rata somajului in randul tinerilor de peste 25%.

In viziunea ministrului Muncii Rovana Plumb „Programul Operational Capital Uman 2014-2020 va deveni cel mai mare angajator din Romania in urmatorii ani” adresandu-se tuturor categoriilor, pornind de la tineri si continuand cu grupurile vulnerabile, familiile monoparentale, persoanele defavorizate, minoritatile roma etc.

Prezent la acest eveniment, Sorin Campeanu, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a invocat perfectionarea personalului didactic, reducerea si preventia abandonului scolar, adaptarea invatarii pe tot parcursul vietii la necesitatile pietei fortei de munca, printre prioritatile de investitii ale POCU.

POCU este structurat pe 7 axe prioritare, dupa cum urmeaza:

  • 3 axe prioritare dedicate domeniului ocuparii (AP1, AP2 si AP3);
  • 2 axe prioritare dedicate incluziunii sociale (AP4 si AP5);
  • 1 axa prioritara dedicata educatiei (AP6);
  • 1 axa prioritara de asistenta tehnica (AP7).


Ministrul a mai declarat ca in ceea ce priveste calendarul de lansare, va pot spune ca suntem intr-un stadiu avansat de elaborare a Ghidurilor solicitantului pentru toate domeniile de interventie ale Programului, urmand ca acestea sa fie lansate in consultare publica pana la finalul lunii iunie.

Teodora Fulga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 520