Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Deputatii europeni gata sa examineze bugetul pe 2008

La intalnirea de saptamana viitoare de la Strasburg, deputatii europeni vor examina pentru prima data proiectul de buget al UE pe 2008. Comisia pentru buget a Parlamentului european a examinat deja propunerile de 129 miliarde de euro si a solicitat mai multe fonduri pentru sistemul Galileo, pentru viitorul Institut european pentru tehnologie si pentru angajamentele Uniunii in Kosovo si teritoriile Palestiniene.

Propunerea de buget aloca 57,2 miliarde de euro pentru stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca. Aceste fonduri vor fi destinate in principal cercetarii, retelelor de transport si energie, precum si programelor de invatare continua. Suma depaseste cu putin cele 56,3 miliarde de euro destinate agriculturii si resurselor naturale. Aceasta schimbare a determinat-o pe Dalia Grybauskaitė, Comisar european pentru buget, sa afirme ca propunerile reprezinta „o schimbare istorica pentru UE”.

S-au cerut mai multi bani pentru inovare si pentru programul Galileo

Una din cele mai importante sarcini ale unui deputat european este sa examineze si apoi sa voteze adoptarea bugetului pentru anul urmator. Parlamentul analizeaza punct cu punct fiecare pozitie bugetara, iar in ultimele seri de sesiune se pot aduce efectiv mii de amendamente. in urma acestor amendamente se pot vedea cam care sunt prioritatile cheie pentru anul urmator in viziunea statelor membre. in cazul bugetului pentru anul acesta, Consiliul de Ministri a taiat deja din suma propusa 717milioane de euro.

Iata cateva din domeniile in care Comisia pentru buget solicita modificari:

  • Mai multe fonduri in anii urmatori pentru viitorul Institut european pentru inovare si tehnologie Deputatii europeni au votat luna trecuta infiintarea acestui institut.
  • O suplimentare de euro739 milioane pentru proiectul Galileo, bani care sa permita terminarea constructiei sistemului de sateliti la termenul fixat, asigurand astfel o finantarea integrala a proiectului din bugetul Uniunii.
  • Folosirea clauzei de „flexibilitate” care sa permita utilizarea unui plus de 87 de milioane de euro pentru respectarea angajamentelor Uniunii in Kosovo si in teritoriile Palestiniene.
  • Transferarea unor fonduri destinate politicii externe si de securitate catre alte obiective de politica externa, cum ar fi de pilda „Uniunea Europeana - partener global”.

De ce tocmai acestea?

Viitorul Institut european pentru inovare si tehnologie, proiect al Presedintelui Comisiei José Manuel Barroso, are menirea de a imbunatati inovarea pe continentul european. Comisia pentru buget a solicitat mai multi bani pentru consiliul institutului dar si introducerea unei noi linii bugetare, „Comunitati ale cunoasterii si inovarii” (CCI-uri), acestea urmand sa fie aspecte esentiale pentru institut.

Proiectul Galileo reprezinta o incercare de a crea un sistem de navigatie care sa fie independent de popularul sistemul american GPS, creat de Pentagon. Europa doreste sa-si dezvolte propriul sistem de sateliti pentru navigatie, observatie a mediului, gestionarea transportului si cartografiere.

Consiliul de Ministri, Comisia Europeana si Comisia pentru buget au cazut de acord ca sunt necesare mai multe fonduri pentru angajamentele Uniunii in Kosovo si teritoriile palestiniene.

Ce se va intampla dupa aceea?

in sesiunea plenara din 23 octombrie, Parlamentul european va face prima lectura a bugetului. cea de a doua lectura a Consiliului este programata in Consiliu in 23 noiembrie. Bugetul final pe 2008 va fi adoptat in Parlament in luna decembrie.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 79