Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Au fost semnate ultimele contracte cu finantare Regio 2007-2013 din Regiunea Centru

La Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru au fost semnate noi contracte de finantare nerambursabila care ridica gradul de contractare la nivel regional la 124%. Prin 489 proiecte au fost contractate 582 milioane euro fonduri nerambursabile, pentru dezvoltarea celor sase judete din Regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Peste 280 milioane euro din fondurile contractate au fost decontate beneficiarilor, gradul de absorbtie regional fiind de peste 60%.

”Trebuie sa precizez ca acest grad de absorbtie este o medie a 12 domenii de finantare. Pe unele domenii avem absorbtie mare, aproape de 100%, cum sunt domeniile accesate de microintreprinderi sau cele prin care am finantat dotarea cu echipamente a infrastructurii de interventie in situatii de urgenta sau reabilitarea de centre sociale. Dar, pe unele domenii care au fost lansate doar acum un an sau doi, gradul de absorbtie inca nu depaseste 20%. Nu cred ca in acesti 7 ani, autoritatile locale sau Guvernul Romaniei ar fi avut disponibilitatea de a concentra peste 500 de milioane de euro pentru investitii in atat de multe domenii si pentru atat de multe realizari, fara sa fi beneficiat de fondurile Regio. Avem 300 de proiecte deja finalizate care au creat locuri de munca, au infrumusetat orasele si au imbunatatit infrastructura rutiera. Luand in considerare faptul ca 49 de contracte au fost reziliate, mai avem in jur de 140 de proiecte in implementare, care trebuie sa se finalizeze pana la sfarsitul acestui an. Insa, si la aceste proiecte, gradul de realizare al acestora difera, de la 20% la 90%. Sunt realist si cred ca exista totusi un risc ca unele din aceste proiecte sa mai aiba ceva activitati nefinalizate pana in 31 decembrie 2015, dar ne concentram atentia sa incheiem aceasta perioada cu un grad de absorbtie apropiat de 80%”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Proiectele contractate in aceste zile aloca fonduri nerambursabile pentru reabilitarea termica a 82 de apartamente din Targu Mures, modernizarea a peste 5 km de strazi din municipiul Reghin, dotarea si reabilitarea ambulatoriului din orasul Ludus. Ultimele proiecte care au fost trimise spre contractare la MDRAP, Autoritatea de Management a programului Regio, solicita fonduri pentru reabilitarea ambulatoriului din orasul Rupea si modernizarea scolii din comuna Pauca din judetul Sibiu.

Din 2007 pana in prezent, prin derularea fondurilor Regio prin ADR Centru, cele 300 de proiecte finalizate la nivelul Regiunii Centru, au reusit sa modernizeze peste 200 km de drum si strazi urbane din cele sase judete ale Regiunii, iar un numar de 8 ambulatorii de spital au fost dotate si modernizate si sunt deja folosite pentru tratarea pacientilor. Un numar de 26 de centre sociale pentru tineri, copii si varstnici ofera un loc mai bun pentru mai mult de 3.000 de persoane. SMURD-ul beneficiaza de peste 70 de unitati mobile noi pentru interventii. Peste 5.500 de elevi din 27 de scoli deja reabilitate invata si sunt educati in sali de clasa moderne, cu echipamente scolare noi. Aproape 200 firme, microintreprinderi si firme mari, au primit fonduri nerambursabile pentru modernizare, dotare si pentru construire centre de afaceri. Cetatea din Alba Iulia, dar si cea din Rupea s-au restaurat cu fonduri Regio, alaturi de alte 18 biserici din patrimoniul cultural. La aceste proiecte se mai adauga si modernizarea a 5 structuri hoteliere si dezvoltarea a doua structuri de agrement din regiune. Peste 2.000 de persoane si-au gasit un loc de munca, prin realizarea acestor proiecte.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 94