Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri structurale de 104 mil euro pentru informatizarea administratiei publice

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Iuliu Winkler, a participat, joi, 18 octombrie a.c., la lucrarile celei de a II-a editii a Forumului Administratiei Romanesti care s-a desfasurat la Palatul Parlamentului.

Ministrul le-a vorbit reprezentantilor administratiei publice locale si centrale despre necesitatea implementarii guvernarii electronice, subliniind faptul ca aceasta este un obiectiv major urmarit atat la nivel european, cat si la nivel national de statele membre ale Uniunii Europene.

“Paralel cu reforma si descentralizarea din administratia publica este necesara si introducerea de sisteme informatice care sa sustina aceste transformari. Pentru implementarea guvernarii electronice atat la nivel local, cat si central este nevoie de crearea unui concept unitar si deschis, de standardizarea serviciilor, de planificarea investitiilor, de existenta specialistilor IT in cadrul administratiei publice, si nu in ultimul rand de disponibilitate, care trebuie sa se manifeste atat din partea administratiei centrale, cat si a celei locale”, a declarat Iuliu Winkler.

Ministrul a afirmat ca e nevoie realizarea de parteneriate eficiente care sa contribuie la implementarea guvernarii electronice.
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a spus ca informatizarea administratiei publice nu este un scop in sine, ci un instrument in scopul eficientizarii. El a subliniat ca intr-o lume globalizata, instrumentele Tehnologiei Informatiei si Comunicatiile (TIC) reprezinta un element esential pentru asigurarea competitivitatii regionale.

Iuliu Winkler a aratat ca pentru a asigura aderenta la serviciile guvernarii electronice, MCTI urmareste cresterea increderii cetatenilor in TIC, dar si dezvoltarea abilitatilor si cunostintelor populatiei in acest domeniu. in acest sens, MCTI dezvolta deja o serie de proiecte, incercand sa surmonteze obstacolele aparute in calea realizarii guvernarii electronice.

“Unul dintre cele mai mari obstacole care trebuie depasit in implementarea guvernarii electronice este reprezentat de sistemele electronice realizate individual si care nu permit schimbul de date intre ele, interconectivitatea sistemelor electronice nefiind luata in considerare in dezvoltarea proiectelor”, a explicat ministrul.
Iuliu Winkler i-a mai informat pe participantii la Forum cu privire la fondurile structurale pe care MCTI le va administra, suma destinata proiectelor din administratia publica locala si centrala ajungand, in 2008, la 104 milioane de euro.

“Romania isi propune prin intermediul Axei Prioritare III a Programului Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice sa sustina obiectivele prioritare in domeniul TIC nu numai pentru sectorul privat, cat si pentru administratia publica centrala si locala”, a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Potrivit ministrului, din aceasta suma, 75 de milioane de euro sunt destinate proiectelor din domeniul e-guvernarii, e-sanatate, e-learning, interoperabilitatea sistemelor electronice, 15 milioane de euro pentru conectarea scolilor la Internet, iar 14 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de Internet in zonele defavorizate.

Iuliu Winkler a subliniat ca suma totala a fondurilor structurale destinate, in urmatorii sase ani, proiectelor pe TIC, este de 383 de milioane de euro, suma care reprezinta aproape 0,5% din PIB-ul Romaniei pentru anul 2007.

El a adaugat ca MCTI acorda solicitantilor asistenta tehnica in vederea completarii cererilor de finantare.

Ministrul a facut un apel catre reprezentantii administratiei publice, recomandandu-le acestora sa initieze consultari cu mediul de afaceri in vederea coordonarii eforturilor pentru a crea sinergii menite sa sporeasca eficienta utilizarii fondurilor structurale. in context, Iuliu Winkler a amintit de faptul ca MCTI a initiat constituirea unui organism consultativ pe langa Guvern - Consiliul Economiei Digitale din Romania - care se bazeaza pe parteneriatul public-privat si care va fi un cadru institutional de dialog cu mediul de afaceri.

“Cresterea gradului de utilizare a tehnologiei informatiei si comunicatiilor reprezinta o premisa a transformarii actului guvernamental, in sensul imbunatatirii sale, cu atat mai mult cu cat serviciile electronice permit centrarea pe nevoile reale ale cetatenilor, implicarea acestora in actul decizional, inclusiv reintegrarea sociala”, a mai spus Iuliu Winkler.

Sursa: MCTI

Vizualizări: 94