Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul Romania-Ucraina 2014-2020 va fi transmis catre CE la finalul primaverii

Programul Operational Comun Romania-Ucraina 2014-2020 va avea 30% din fonduri alocate pentru Proiecte Majore de Infrastructura, care vor fi selectate prin incredintare directa. Restul fondurilor vor fi alocate prin apeluri de propuneri de proiecte in urmatoarele domenii: educatie si cercetare & inovare (6%), cultura si patrimoniu (10%), accesibilitate in regiuni (20%), siguranta si securitate (24%), iar 10% din fondurile programului vor fi alocate asistentei tehnice.

Decizia a fost luata saptamana trecuta, la cea de-a treia reuniune a Comitetului Comun de Programare (CCP) al Programului desfasurata pe 13 martie 2015. Pe langa actiunile ce urmeaza a fi finantate in cadrul programului si alocarea financiara pentru obiectivele tematice selectate, membrii comitetului au discutat si alte aspecte importante legate de implementarea viitorului program.

Astfel, avand in vedere stadiul actual al procesului de programare, CCP a decis ca Programul sa fie transmis Comisiei Europene la sfarsitul primaverii, urmand ca versiunea agreata a programului sa fie publicata pentru consultari publice pe site-ul www.ro-ua-md.net.

* * *
Context:
MDRAP este autoritate de management pentru Programul Romania-Republica Moldova 2014-2020 si Programul Programul Romania Ucraina 2014-2020. Cele doua programe sunt succesoarele Programului Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, finantat de Uniunea Europeana prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI) si co-finantat de statele participante in program, iar Autoritatea Comuna de Management a programului functioneaza la nivelul MDRAP.

MDRAP gestioneaza, in perioada de programare 2014-2020, 14 programe operationale cu cofinantare din fonduri europene: Programul Operational Regional, Programul Capacitate Administrativa si 12 programe de cooperare teritoriala europeana (6 programe pentru care MDRAP este autoritate de management sau autoritate comuna de management si 6 programe pentru care este autoritate nationala).

Programele de Cooperare Teritoriala Europeana presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate si administrate in comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din Romania:
  • cu regiuni din statele vecine, in cadrul cooperarii transfrontaliere - prin care se finanteaza proiecte de accesibilitate (transport si tehnologia informatiei), mediu si prevenirea riscurilor, dezvoltarea economica si sociala si actiuni „people to people”;
  • cu regiunile dintr-un anumit spatiu geografic, in cadrul cooperarii transnationale - prin care se finanteaza actiuni si dezvoltarea de retele care sa duca la dezvoltare teritoriala integrata in domenii precum: inovatia, mediul, accesibilitatea si dezvoltarea urbana;
  • cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene, in cadrul cooperarii interregionale – ce reprezinta cooperarea intre autoritatile publice pe probleme de interes comun, prin transferul de experienta si bune practici intre regiunile UE, prin constituirea de retele intre orasele UE, precum si intre cercetatorii UE.

Principiile de implementare a acestor programe se refera la cooperarea intre statele participante (toate proiectele trebuie sa fie dezvoltate si implementate in comun), la competitivitatea deschisa (in cadrul unor licitatii de propuneri de proiecte comune) si la dezvoltarea si implementarea in parteneriat, intre aplicanti/beneficiari provenind din statele participante la program a proiectelor selectate spre finantare.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 136