Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

IMM-urile vor fi primele care beneficiaza de Fondul European de Investitii Strategice

Companiile mici si mijlocii si antreprenorii cu idei inovatoare din Romania si celelalte state membre se vor putea bucura de prefinantarea proiectelor lor inainte de inceperea verii, ca urmare a unei recente decizii luate de Consiliul de Administratie al Bancii Europene de Investitii (BEI).

Banii vor fi pusi la dispozitie IMM-urilor prin intermediul Fondului European de Investitii, parte a BEI, pentru a diminua riscurile asociate tranzactionarii prin intermediarii ce furnizeaza finantarea pana la intrarea in functiune a FEIS, principalul instrument de implementare a planului de investitii pentru Europa. FEIS urmeaza sa devina operational pana cel tarziu in luna septembrie 2015.

Proiectele de infrastructura vor putea beneficia si ele de prefinantare, inainte ca FEIS sa devina complet operational, insa ulterior proiectelor pentru IMM-uri.

Context
Principalele masuri de implementare a planului de investitii pentru Europa includ:

  • adoptarea regulamentului pentru FEIS pana in luna iulie 2015, astfel incat Fondul sa devina operational pana cel tarziu in luna septembrie 2015;
  • crearea unei rezerve transparente de oportunitati de investitii pe plan european si a unei platforme consultative pentru investitori, care sa fie ambele operationale pana la intrarea in functiune a FEIS;
  • adoptarea cartii verzi pe tema uniunii pietelor de capital si lansarea unei consultari pe aceasta tema cu toate partile interesate. 

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 123