Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul Operational Regional se lanseaza in Regiunea Centru

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor - dl. László Borbély, Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuințelor - dna Anna Horváth, Directorul General al Autoritații de Management pentru Programul Operațional Regional din cadrul aceluiasi minister - dl. Gabriel Friptu, Vicepresedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru - dl. Martin Bottesch si Directorul General al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru - dl. Simion Crețu, au lansat vineri, 12 octombrie, la Alba Iulia, la nivelul Regiunii Centru, Programul Operațional Regional. Astfel 483,62 milioane de Euro devin disponibile pentru Regiunea Centru pentru perioada 2007 - 2013.

Evenimentul face parte dintr-o serie de opt evenimente similare care se desfasoara in toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei in perioada septembrie - noiembrie a.c. si a prilejuit o intalnire a ministrului si a reprezentanților ADR Centru cu potentialii beneficiari de finantare prin Programul Operational Regional care au avut astfel ocazia de a afla detalii concrete despre oportunitațile deschise de catre POR pentru regiunea lor.

„Prin aceasta serie de conferințe de lansare la nivel de regiuni de dezvoltare a Programului Operațional Regional, dorim sa cream o vizibilitate si mai mare acestui program, astfel incat sa primim proiecte bune ca urmare a cererilor deschise de proiecte lansate. Principala noastra prioritate este lansarea tuturor cererilor de proiecte pana la sfarsitul lunii octombrie, iar pentru domeniile care necesita aprobarea Comisiei Europene privind ajutorul de stat pana la sfarsitul anului.”, a declarat Ministrul László Borbély cu ocazia lansarii.

Este un eveniment asteptat inca de la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Sarcina noastra, a potentialilor beneficiari, precum si a beneficiarilor este, de fapt, de acum grea, fiindca trebuie sa utilizam in mod cat mai eficient si in procent cat mai mare fondurile alocate Regiunii Centru. Cele apropae cinci sute de milioane de euro disponibile in urmatorii ani pe POR ne vor ajuta sa dezvoltam zonele urbane prin cresterea gradului de dezvoltare economica si sociala.”, a declarat Directorul ADR Centru, Simion Crețu cu aceeasi ocazie.

Programul Operațional Regional (POR) reprezinta programul prin care Uniunea Europeana finanțeaza proiectele locale si regionale in Romania in perioada 2007-2013. Valoarea fondurilor alocate pentru Regiunea Centru este de 483,62 milioane de euro si reprezinta 10,9 % din totalul fondurilor alocate Romaniei prin POR in perioada menționata. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va implementa acest program in Regiunea Centru, asa cum a fost stabilit prin Acordul Cadru privind delegarea atributiilor de la Minister (in calitate de Autoritate de Management) la ADR Centru (in calitate de Organism Intermediar pentru POR).

POR finanteaza proiecte care vor contribui la modernizarea celor opt regiuni de dezvoltare ale tarii prin institutii publice in dezvoltare urbana, in infrastructura de transport, sociala, de afaceri si infrastructura turistica, pe urmatoarele axe prioritare de dezvoltare:

  • Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - potentiali poli de crestere (Axa 1),
  • imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale(Axa 2),
  • imbunatatirea infrastructurii sociale (Axa 3),
  • Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local (Axa 4),
  • Dezvoltarea durabila si promovarea turismului (Axa 5)
  • Asistenta tehnica (Axa 6)

Contact: Nicolae Marginean, sef Serviciu Relatii publice si Marketing - Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, tel: 0258-818616, int 261; fax: 0258-818613, e-mail: relatii_publice@adrcentru.ro.

Sursa: MDLPL

Vizualizări: 48