Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A treia reuniune a Comisiei Nationale de Autoevaluare Schengen

A treia reuniune a Comisiei Nationale de Autoevaluare Schengen

La sediul Ministerului Internelor si Reformei Administrative a avut loc joi, 11 octombrie a.c., a treia reuniune a Comisiei Nationale de Autoevaluare Schengen (CNAS) a carei agenda a vizat adoptarea Programului Indicativ Multi-anual 2007-2009 Facilitatea Schengen, rezultat in urma negocierilor purtate cu Comisia Europeana, dar si a altor documente relevante pentru pregatirile care vizeaza aderarea la spatiul Schengen.

in deschiderea reuniunii, ministrul internelor si reformei administrative Cristian David a subliniat importanta bunei functionari si relationari intre reprezentantii institutiilor membre ale Comisiei, cu atat mai mult cu cat in a doua jumatate a anului viitor vor incepe vizitele de evaluare ale expertilor europeni pentru cele trei domenii pentru care Romania a transmis declaratia de pregatire in luna iunie a acestui an - vize, cooperare politieneasca si protectia datelor personale.

CNAS este un organism inter-ministerial care are rolul de a coordona, promova si reprezenta politicile si actiunile de analiza dezvoltate in domeniul implementarii acquis-ului Schengen. Directia Generala Afaceri Europene si Relatii Internationale din cadrul MIRA asigura secretariatul CNAS.

La reuniune au participat reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justitiei, Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Departamentului pentru Afaceri Europene, Autoritatii Nationale a Vamilor, Ministerului Transporturilor, Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Secretariatului General al Guvernului, Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si ai Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Facilitatea Schengen este un instrument provizoriu pentru sprijinirea Bulgariei si a Romaniei in perioada dintre data aderarii si sfarsitul anului 2009 in vederea finantarii actiunilor de punere in aplicare a acquis-ului Schengen si controlul frontierelor la noile granite externe ale Uniunii. Pentru a fi eligibile, masurile vor trebui sa derive in intregime sau in mod primar din acquis-ul Schengen si sa aiba ca obiectiv imbunatatirea si intarirea viitoare a controlului la frontierele externe.

in perioada 2007-2009, Romania va beneficia de o suma de 559,8 milioane de Euro pentru Facilitatea Schengen si pentru Facilitatea pentru fluxuri monetare (Cash-flow Facility).

CNSAS a adoptat si Hotararea privind organizarea unei comisii mixte de evaluare Schengen pentru consulate. De asemenea, au fost prezentate si rezultatelor vizitelor de pre-evaluare in domeniul controlului frontierelor si protectiei datelor personale, ce au avut loc in lunile august si septembrie 2007.

Informatii de background:
Primele reuniuni ale Comisiei Nationale de Autoevaluare Schengen, au avut loc in luna octombrie 2006 si respectiv in luna mai a.c. Cu ocazia acestor reuniuni, membrii Comisiei au aprobat documente deosebit de importante in ceea ce priveste masurile pentru aderarea la spatiul Schengen, respectiv: proiectul Strategiei Nationale privind aderarea la spatiul Schengen, o Conceptie integrata de pregatire in domeniul Schengen, Declaratia de pregatire pe care Romania a prezentat-o in luna iunie a.c. privind demararea procesului de evaluare Schengen in tara noastra, incepand cu a doua jumatate a anului 2008, pe domeniile vize, cooperare politieneasca si protectia datelor personale, precum si Planul Indicativ multi-anual Facilitatea Schengen.

Sursa: Ministerul Internelor si Reformei Administrative

Vizualizări: 85