Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MFP a imprumutat cu 3,7 mld. lei MADR pentru a achita platile SAPS catre agricultori

In sedinta de Guvern din data de 7 ianuarie 2015 a fost aprobata o Hotarare de Guvern prin care se aloca, cu titlu de imprumut din venituri din privatizare, pana la finele anului 2015, suma de 3.700.000 mii lei, in echivalent euro. Sumele vor fi transferate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de catre Ministerul Finantelor Publice, la solicitarea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, in vederea achitarii diferentei de plata pe suprafata (SAPS) aferenta campaniei 2014 catre beneficiarii acestei scheme.

Actul normativ reglementeaza sursa de finantare a cheltuielilor aferente schemelor de plata directa implicate in derularea Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA), a ajutoarelor specifice si a masurilor de piata si interventie, din veniturile din privatizare, inregistrate in contul curent in valuta al Ministerului Finantelor Publice deschis la Banca Nationala a Romaniei. Suma pusa la dispozitia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din venituri din privatizare va fi restituita pana la data de 30 decembrie 2015 din fondurile rambursate de catre Comisia Europeana pe baza declaratiilor de cheltuieli transmise.

Aplicarea masurilor prevazute de actul normativ va permite beneficiarilor platilor sa-si elaboreze propriul plan de afaceri, precum si programul de dezvoltare pe termen scurt si mediu, adaptate cerintelor pietei, in conditiile evaluarii nivelului sumelor ce urmeaza sa le primeasca conform schemelor de plata.

De asemenea, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2015, se va promova un act normativ ce va reglementa acordarea ajutorului national de tranzitie (TNA) pentru sectorul zootehnic, pentru bovine, ovine si caprine, iar plata acestora se va realiza in cursul lunii februarie 2015.

Nivelul ajutoarelor nationale tranzitorii pentru sectorul vegetal a fost aprobat prin Hotarare de Guvern in data de 30 decembrie 2014, urmand ca plata efectiva sa se realizeze dupa data de 15 ianuarie 2015.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Vizualizări: 71