Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primul Ghid al Solicitantului din cadrul POCU 2014-2020 publicat spre consultare!

Ministerul Fondurilor Europene a lansat in consultare publica schita ghidului pentru cererea de propuneri de proiecte „Masuri integrate pentru tinerii inactivi”, primul apel din cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014 - 2020.

„Aceasta prima schita de ghid din cadrul POCU vine cu o serie de noutati punctuale, dar si cu o schimbare majora de gandire. Este o schimbare de abordare de care Romania are extrem de multa nevoie astazi: banii nu mai trebuie sa fie doar cheltuiti, ci investiti astfel incat sa genereze plus valoare. Vrem ca tot ce inseamna finantari europene pentru tineri sa vizeze nevoile lor reale, corelate cu nevoile pietei. Tinerii trebuie motivati, le trebuie experienta profesionala si un loc de munca, iar statul poate si trebuie sa le asigure toate aceste lucruri, punandu-i in legatura directa cu angajatorii. Tinerii sunt una dintre prioritatile Romaniei, iar ei trebuie sa simta ca facem lucruri concrete pentru ei. Invatamantul dual este, de exemplu, o solutie care ar putea sa rezolve o parte dintre problemele lor, prin crearea unei legaturi directe intre scoala si angajator, indiferent ca vorbim de facultati, licee sau scoli profesionale. Incepand cu luna ianuarie, vom organiza intalniri cu tinerii si vom aduce la aceeasi masa pe toti cei care pot si trebuie sa imbunatateasca situatia lor. De exemplu, trebuie sa gasim o modalitate prin care tinerii, elevii si studentii, imediat ce intra sau ies dintr-o forma de invatamant, sa fie inregistrati la serviciul public de ocupare, astfel incat sa putem identifica, de la bun inceput, cele mai bune solutii pentru ei”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Pentru a imbunatati situatia tinerilor care nu au un loc de munca si nici nu urmeaza un program de educatie si formare (NEETs) si pentru a facilita tranzitia catre piata muncii, la nivel national se va actiona pe trei paliere – educatie, formare, ocupare.

Interventiile finantate prin POCU ii vizeaza pe tinerii NEETs din regiunile Centru, Sud-Est si Sud-Muntenia prin „Initiativa locuri de munca pentru tineri” (Axa Prioritara 1), dar si pe cei din celelalte cinci regiuni ale tarii, prin „Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs” (Axa Prioritara 2).

Grupul tinta vizat in cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte este format din tineri NEETs someri cu varsta intre 16 – 24 ani (respectiv, pana la implinirea varstei de 25 ani).

Solicitantii si partenerii eligibili sunt: angajatori, entitati relevante (furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizatii de tineret etc.) in parteneriat cu angajatori, SPO in parteneriat cu entitati relevante (angajatori, furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizatii de tineret etc., entitatile selectate/ desemnate pentru implementarea schemelor de grant global in domeniul antreprenoriatului.

Termenul pana la care se pot trimite observatii este 15 ianuarie 2015 la adresa de e-mail: consultareGSCS@fonduri-ue.ro.

Descarca Ghidul Solicitantului (schita)
Descarca buget proiect (template)
Descarca grafic activitati proiect (template)

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 823