Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia mai acorda Romaniei o luna pentru imbunatatirea sistemelor de ajutoare pentru agricultori

Miercuri, 10 octombrie, Comisia Europeana a trimis Romaniei o scrisoare prin care ii aduce la cunostinta ca risca reducerea provizorie cu 25% a subventiilor agricole din partea Uniunii Europene in cazul in care nu poate remedia o serie de lipsuri grave din sistemul administrativ si de control inainte de a proceda la efectuarea platilor catre agricultori (anul de plata incepand la 1 decembrie 2007). Comisia nu va refuza plata subventiilor agricole pentru Bulgaria, sistemul acesteia fiind deja infiintat si operational. Regulamentul nr. 1423/2006 al Comisiei, adoptat in temeiul articolului 37 din Tratatul de Aderare a Romaniei si a Bulgariei, prevede reducerea platilor cu 25% daca sistemele infiintate pentru a asigura plata corecta a ajutoarelor pentru agricultori sunt atat de ineficiente incat afecteaza functionarea corespunzatoare a intregului sistem. Romania poate impiedica aceasta reducere daca solutioneaza doua aspecte de importanta fundamentala: punerea in aplicare si testarea corespunzatoare a doua module informatice care constituie elemente indispensabile ale Sistemului Integrat de Gestiune si Control (SIGC) si evitarea efectuarii platilor catre agricultori inainte de finalizarea controalelor obligatorii. De asemenea, sunt necesare controale suplimentare la fata locului pentru a compensa insuficienta calitativa a Sistemului de identificare a parcelelor agricole. Mariann Fischer Boel, Comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, i-a transmis o scrisoare Ministrului roman al Agriculturii, d-l Decebal Traian Remes, asteptandu-se un raspuns pana la data de 9 noiembrie.

„Romania a inregistrat progrese in ceea ce priveste sistemele administrative si de control, insa nu si-a respectat toate obligatiile necesare pentru a asigura functionarea corecta a sistemului," a afirmat Comisarul Fischer Boel. „Romania are inca timp sa corecteze aceste lipsuri, insa fiind vorba de o situatie de urgenta, sunt necesare o serie de masuri rapide. Din acest motiv, insist ca autoritatile romane sa depuna toate eforturile necesare punerii in aplicare a sistemelor necesare inainte sa inceapa efectuarea platilor. Avem datoria sa ne asiguram ca bugetul agricol este cheltuit intr-un mod corespunzator si ca nu se vor produce nereguli".

Referindu-se la Bulgaria, Comisarul a precizat: „Bulgaria a inregistrat progrese si a pus in aplicare Sistemul Integrat de Gestiune si Control. Desi persista o serie de lacune, acestea nu sunt semnificative. Pe langa aceasta, Bulgaria ne-a asigurat ca problemele care au ramas vor fi rectificate inainte de efectuarea primelor plati. in orice caz, ambele tari vor face, desigur, obiectul obisnuitei proceduri de audit, care se aplica in toate statele membre ale UE."

Cum functioneaza sistemul de plati

in fiecare an, incepand cu 1 decembrie, statele membre pot plati agricultorilor ajutoare directe din bugetul national prin intermediul unei agentii de plati. Aceste subventii sunt apoi rambursate bugetului national din bugetul comunitar. Avand in vedere deficientele Sistemului Integrat de Gestiune si Control si ale agentiei de plata la data aderarii si pentru a evita aparitia de nereguli si perturbarea functionarii pietei interne, Regulamentul nr. 14723/2006 prevede retinerea a 25% din ajutorul comunitar in cazul in care se constata prezenta unor deficiente serioase in cadrul sistemelor. Aceasta reducere nu inseamna ca agricultorii ar avea ceva de pierdut, ci ca bugetul national ar fi obligat sa suporte 25% din banii care ar trebui sa vina din partea Comunitatii pana in momentul in care neajunsurile respective sunt depasite. Desigur, ambele tari vor face obiectul obisnuitei proceduri de audit, care se aplica in toate statele membre ale UE. Rezultatul acesteia s-ar putea concretiza in adoptarea unor decizii de verificare a conturilor prin care statelor membre ar putea sa li se solicite inapoierea de bani Comisiei.

Cati bani ar trebui sa primeasca Romania si Bulgaria din partea UE pe an bugetar

Plati directe

Milioane euro, preturi curente

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

TOTAL

BG

202

249

290

330

411

492

1974

RO

443

533

624

713

891

1069

4273

Dezvoltare rurala

Milioane euro, preturi curente

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

TOTAL

BG

244.1

337.1

437.3

399.1

398.1

397.7

395.7

2 609.1

RO

741.7

1 023.1

1 319.3

1 236.2

1 234.2

1 235.5

1 232.5

8 022.6

Problemele constatate in Romania

Auditurile Comisiei desfasurate in iunie si septembrie au confirmat persistenta unor probleme grave in Romania. Acestea sunt legate de programele informatice de introducere a rezultatelor controalelor efectuate la fata locului si de calculare a sumelor care urmeaza sa fie platite. O serie de deficiente persista si in privinta Sistemului de identificare a parcelelor agricole, precum si in ceea ce priveste controalele administrative si cele efectuate la fata locului. Autoritatilor romane li se va transmite o scrisoare de avertisment, la care acestea vor trebui sa raspunda pana la 9 noiembrie.

Masuri corective necesare

Comisarul Fischer Boel intentioneaza sa propuna retinerea a 25% din ajutorul acordat Romaniei:

in cazul in care raspunsul autoritatilor romane nu confirma ca cele doua module informatice au fost puse in aplicare si testate in mod corespunzator, iar aceasta stare de fapt este confirmata de un organism independent alcatuit din experti;

in cazul in care se efectueaza plati la scara larga catre agricultori inainte de finalizarea controalelor administrative si a celor efectuate la fata locului, caz in care sistemul nu ar putea impiedica producerea unor nereguli considerabile.

in cazul in care Romania nu reuseste sa aduca imbunatatirile necesare pana la data de 9 noiembrie, Comisia va adopta decizia de reducere a platilor in cel mai scurt termen posibil (noiembrie 2007). Daca Romanie totusi reuseste, in prima parte a anului 2008 va fi organizata o noua misiune de audit care sa monitorizeze progresul inregistrat.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, masurile concrete luate pentru remedierea disfunctiilor constatate sunt: planificarea si monitorizarea in detaliu a activitatilor, in special a celor legate de dezvoltatorul de soft, care a intarziat mult finalizarea modulelor IT, numeroase variante prezentate de acesta fiind returnate deoarece nu asigurau functionarea in totalitate a sistemului.

Astfel, dezvoltatorului de soft i s-a pus in vedere sa grabeasca instalarea modulelor nefinalizate, zilnic continuandu-se testarea acestora de angajatii companiei alaturi de cei ai APIA, ceea ce creeaza premizele ca ele sa fie finalizate in timp util.

Controalele in teren au fost realizate pana in prezent in proportie de cca. 80%, existand 253 de echipe care fac masurarea parcelelor. Pentru cresterea numarului de controale in teren este in primul rand necesara finalizarea introducerii rezultatelor controalelor deja facute, in sistemul IT.

Ministerul este pregatit sa marim numarul echipelor in teren, situatia Romaniei fiind mai dificila decat a altor state membre deoarece fermierii au multe parcele mici si dispersate, si au avut dificultati sa le identifice pe harta in acest prim an de aplicare.

Ministerul agriculturii a solicitat APIA aplicarea unui plan de urgenta pentru remedierea deficientelor constatate.

Situatia din Bulgaria

Controalele de audit desfasurate in iunie si septembrie au aratat ca SIGC a fost infiintat si este operational. S-au observat cateva deficiente in modul de functionare al Sistemului de identificare a parcelelor agricole, insa acestea vor fi remediate inainte de a se proceda la efectuarea platilor. Este necesara intensificarea controalelor efectuate la fata locului.

Sursa: Comisia Europeana, MADR

Vizualizări: 74