Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bugetul pe anul 2008 - "Bugetul dezvoltarii Romaniei"

Bugetul pe anul 2008 - „Bugetul dezvoltarii Romaniei”

Guvernul a adoptat miercuri, 10 septembrie, proiectul legii bugetului pe anul 2008, considerat generic „Bugetul dezvoltarii Romaniei”, a anuntat, dupa sedinta de Guvern, premierul Calin Popescu-Tariceanu.

„Bugetul anului viitor raspunde principalelor cerinte ale dezvoltarii Romaniei si corespunde intereselor tuturor categoriilor sociale”, a spus primul-ministru.

Una dintre trasaturile definitorii ale bugetului pe anul viitor vizeaza mentinerea unei politici fiscale stimulative. „Nu este prevazuta nici o majorare de taxele si impozitele. Nu vor fi introduse impozite noi”, a precizat primul-ministru.

Produsul Intern Brut va creste in 2008 comparativ cu 2007 la 6,5%, ajungand la la 138 miliarde euro, fata de 58 miliarde in 2004, ceea ce inseamna 7.000 euro pe locuitor, a afirmat premierul.

Primul-ministru a precizat ca Guvernul continua politica de sustinere a mediului de afaceri, prin masuri care sa stimuleze investitiile si crearea de noi locuri de munca.

„Am decis sa continuam politica de diminuare a obligatiilor catre buget prin reducerea contributiilor de asigurari sociale pe parcursul anului viitor cu 6 puncte procentuale cumulat angajat si angajator”, a spus primul-ministru.

Un alt punct de la care Guvernul a plecat in elaborarea bugetului a fost directionarea atenta a fondurilor catre politicile prioritare: educatie, sanatate, asigurari sociale, transporturi, infrastructura, dezvoltare regionala, agricultura, cercetare-inovare, aparare. De asemenea, se are in vedere consolidarea conditiilor pentru absorbtia si functionarea instrumentelor structurale, resursa de care va beneficia Romania din partea Uniunii Europene.

Deficitul bugetului general consolidat pe anul 2008 este estimat la 2,7%, la acelasi nivel cu deficitul estimat in anul 2007, a aratat premierul Tariceanu.


Alocarea fondurilor in bugetul anului 2008

Pentru prima data in politica post-decembrista a Romaniei fondurile alocate invatamantului vor reprezenta 6% din Produsul Intern Brut, a spus premierul Tariceanu, precizand ca suma alocata educatiei pentru anul viitor este cu 27% mai mare decat fondurile alocate pentru acest an.

„Exista o ratiune profunda, bazata pe asigurarea conditiilor pentru un invatamant de calitate, performant”, a spus premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Fondurile alocate pentru cercetare-dezvoltare sunt cu peste 40% mai mari decat cele din 2007 iar suma alocata reprezinta 0,7 din produsul intern brut in anul 2008, fata de doar 0,1% in 2004.

„Cercetarea-dezvoltarea este o prioritate a Romaniei si nu doar pentru ca este o prioritate a UE, ci pentru ca cercetarea-dezvoltarea aduce valoarea adaugata cea mai importanta”, a spus primul-ministru.

Cresterea fondurile alocate sanatatii depaseste cu 27% fondurile alocate in 2007. "inseamna peste un 1,3 miliarde de euro in plus, adica 4,5% din P.I.B. in anul 2008", a aratat premierul Tariceanu. Fondurile vor fi utilizate pentru programul de constructie a 8 spitale regionale si a 20 de spitale judetene, pentru dotarea unitatilor spitalicesti cu aparatura de inalta performanta si achizitionarea de aproximativ 1.150 ambulante noi.

in domeniul asigurarilor si asistentei sociale, suma alocata reprezinta 11,9% din PIB, cu 30,5% mai mult decat fondurile alocate anul trecut.

Aceasta crestere va permite plata majorata a punctului de pensie - de la 416 lei la 1 septembrie 2007 la 581,3 lei la 1 ianuarie 2008, a aratat premierul Tariceanu. Fondurile alocate asistentei sociale vor permite, de asemenea, plata majorata a alocatiei pentru copii de la 25 lei/luna la 32 lei/luna.

Fondurile alocate pentru agricultura, silvicultura, piscicultura si vanatoare reprezinta 2,7 % din PIB, fiind majorate cu 13% comparativ cu finantarile din acest an. "Daca adaugam aceste sume, avem 3% PIB pentru agricultura, dezvoltare si mediu rural. Important de mentionat este faptul ca incepand cu anul viitor a fost constituit si inclus in buget Fondul pentru dezvoltarea satului romanesc", a declarat Tariceanu.

Transporturile beneficiaza de o finantare consistenta, reprezentand 4% din PIB. Fondurile alocate sunt cu 14% mai mari decat anul trecut, a aratat primul-ministru. Fondurile alocate vor fi utilizate pentru inceperea lucrarilor pe Coridorul IV pan-european, centurile localitatilor aflate pe acest coridor. De asemenea, banii vor fi utilizati pentru lucrarile la autostrada Transilvania, pentru ultimul tronson al Autostrazii A2 - Cernavoda-Constanta, si pentru Autostrada Bucuresti-Brasov, portiunile Bucuresti-Campina si Campina-Predeal.

Formarea bruta de capital fix va creste cu 13% iar castigul salarial mediu brut va creste cu 12,3% - de la 1.380 lei in 2007 la 1.550 lei in 2008, a precizat seful Executivului.

Premierul Tariceanu a afirmat, de asemenea, ca numarul mediu de salariati va creste cu 2%, iar rata somajului va scadea la 4,3% (de la 4,4% rata estimata pe 2007 si 5,2% rata inregistrata pe 2006).

Rata inflatiei se estimeaza ca va fi redusa la 3,8%.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 61