Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Un nou imprumut cu o valoare de 755 milioane de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene

Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de astazi, 26 noiembrie a.c., un nou imprumut de la Trezoreria Statului pentru a pune la dispozitia Autoritatilor de Management ale programelor operationale resursele necesare pentru plata beneficiarilor de fonduri UE.

„Guvernul Romaniei a aprobat un nou imprumut cu o valoare de 755 milioane de lei, din care vor fi facute plati catre beneficiari. Aceste sume, care vor fi achitate beneficiarilor, vor fi rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana dupa ce vor fi transmise documentele necesare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Din noul imprumut vor fi efectuate plati catre beneficiarii a trei programe: Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si Programul Operational Regional (POR).

Pentru platile catre beneficiarii POS DRU a fost alocata o suma de 555 milioane de lei. In acelasi timp, a fost alocata o suma de 100 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor efectuate de beneficiarii POS CCE si o suma de 100 milioane de lei pentru plata beneficiarilor POR.

La data de 25 noiembrie a.c., rata de absorbtie curenta a fondurilor europene era de aproximativ 45% (n.r.  conform erata MFEur, fata de procentul publicat initial - 47%) , suma solicitata spre rambursare Comisiei Europene de catre Romania fiind de peste 8,58 miliarde de euro. Rata de absorbtie curenta inregistrata la nivelul POS DRU era de peste 33%, suma solicitata Comisiei prin intermediul acestui program fiind de peste 1,15 miliarde de euro. In acelasi timp, rata de absorbtie curenta inregistrata la nivelul POS CCE depasea 47%, suma solicitata spre rambursare fiind de 1,2 miliarde de euro.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 70