Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNDR: Proiectele contractate, dar care prezinta riscul de a nu fi finalizate cu succes, in pericol de reziliere!

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale va analiza in aceasta perioada toate proiectele care au incheiat contracte de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si care nu au posibilitatea reala de a finaliza in timp util investitia pentru care au fost alocate fondurile europene.

Astfel, in urma acestei analize, in primul trimestru al anului 2015 Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) va rezilia toate proiectele contractate care nu au depus nicio cerere de plata si care se afla intr-un stadiu de realizare ce nu permite finalizarea lucrarilor si depunerea ultimei cereri de plata pana la 30 septembrie 2015 – termenul limita conform prevederilor contractului de finantare, stabilit in conformitate cu Regulamentul European 1290/2005, art. 28, alin. (1) privind finantarea Politicii Agricole Comune.

„AFIR va rezilia toate acele proiecte care nu au plati si nu mai au sanse reale de finalizare, evident in urma unei analize foarte atente si dupa dezbateri cu beneficiarii implicati. Trebuie sa luam aceasta masura cat mai urgent, chiar de la inceputul anului 2015 pentru a permite utilizarea corecta a fondurilor europene pe care Romania le are la dispozitie pentru finantarea agriculturii si pentru dezvoltarea mediului rural. Astfel, toate fondurile care acum stau blocate nefiind solicitate de beneficiari, vor fi redistribuite imediat catre acele masuri care au deficit de finantare. Prioritatea noastra este evitarea blocarii finantarilor europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala.” a precizat David Eugen POPESCU, director general al AFIR.

Aceasta masura va fi aplicata de catre AFIR tuturor proiectelor implementate atat de catre beneficiarii privati, cat si de catre cei publici ai PNDR 2007 – 2013.

AFIR a platit pana la 27 octombrie 2014 peste 6,51 miliarde de euro (din 9,3 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin PNDR 2007 – 2013) pentru proiecte de investitii si pentru plati directe.

Raportat la totalul fondurilor europene alocate de Uniunea Europeana, AFIR a ajuns in acest moment la un grad de absorbtie de aproximativ 73%.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a primit si verificat in total 148.414 cereri de finantare, in valoare de peste 18,3 miliarde de euro, din care au fost selectate pentru a primi finantare nerambursabila 96.132 de proiecte, cu o valoare de peste 7,1 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de angajare de 116,62% a fondurilor disponibile prin PNDR pentru proiectele de investitii.

Sursa: AFIR

Vizualizări: 102