Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ocuparea fortei de munca: Imprumuturi de 182 de milioane de euro au fost acordate prin instrumentul de microfinantare Progress

Peste 20 000 de antreprenori au beneficiat deja de imprumuturi si garantii in valoare totala de 182 de milioane de euro in cadrul Instrumentului european de microfinantare Progress, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene cu privire la implementarea acestui instrument financiar. In particular, raportul constata ca instrumentul de microfinantare Progress a contribuit in mod semnificativ la crearea de locuri de munca, prin acordarea de credite la someri sau la persoane inactive care au dificultati in a imprumuta bani de la institutii financiare. Noul instrument financiar de microfinantare, care va fi operational in a doua jumatate a anului 2014 in cadrul Programului pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala (EaSI), se va baza pe aceasta experienta.

„Ajutand cetatenii sa devina antreprenori, Instrumentul european de microfinantare Progress isi demonstreaza eficienta in sprijinirea persoanelor din mediile nefavorizate in eforturile lor de a se reintegra pe piata muncii si in societate. Procurarea fondurilor necesare inceperii unei noi afaceri poate fi dificila pentru someri, tineri si minoritari, dar imprumuturile mici, precum cele acordate prin instrumentul de microfinantare Progress, pot reprezenta un ajutor nepretuit pentru cei interesati sa devina antreprenori, care, in lipsa lor, ar putea sa nu fie niciodata in masura sa isi valorifice creativitatea”, sustine László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

Dificultatile in ceea ce priveste accesul la finantare reprezinta unul dintre principalele obstacole pentru cei care aspira sa devina antreprenori. Raportul indica faptul ca 60% dintre utilizatorii finali erau someri sau persoane inactive in momentul solicitarii, 36% dintre beneficiari erau femei si 5,9% erau mai tineri de 25 de ani. Beneficiarii sprijinului financiar au inclus minoritari, cum ar fi romii din Franta si Bulgaria.

Agricultura si comertul au continuat sa fie cele doua sectoare care au beneficiat cel mai mult de finantari din cadrul instrumentului, intreprinderile respective reprezentand mai mult de jumatate din totalul intreprinderilor sprijinite.

Raportul este completat de un studiu extern care atesta existenta in intreaga UE a unei cereri nesatisfacute de microcredite, precum si necesitatea de a acoperi actuala insuficienta a microfinantarilor de pe piata europeana, estimata la aproximativ 2,7 miliarde de euro. Iata de ce Comisia incurajeaza statele membre sa fie mai active in oferirea de programe nationale de microfinantare prin intermediul unor instrumente financiare, in special prin utilizarea partii care le revine din resursele Fondului social european sau ale Fondului european pentru dezvoltare regionala.

Elemente de context
Instrumentul european de microfinantare Progress urmareste sa ajute persoanele care intampina dificultati in obtinerea unui imprumut bancar traditional sa aiba un acces mai facil la microcredite, pentru a deveni lucratori independenti sau pentru a-si deschide propria afacere. Instrumentul pune la dispozitie imprumuturi mai mici de 25 000 de euro somerilor, persoanelor expuse riscului de a-si pierde locul de munca si persoanelor care provin din medii nefavorizate, de exemplu tinerii, varstnicii sau migrantii. Scopul instrumentului de microfinantare Progress nu este doar de a pune la dispozitie fonduri europene, ci si de a crea un efect de potentare pentru a se ajunge la o valoare totala a investitiilor de aproximativ 500 de milioane de euro, adica de cinci ori contributia UE.

Acest efect de potentare este realizat prin coinvestitii provenite de la alti parteneri (Banca Europeana de Investitii, actiunea pregatitoare a Parlamentului European „Promovarea unui mediu mai favorabil pentru microcredite in UE”), prin caracterul reinnoibil al fondurilor si prin natura produselor oferite. De exemplu, intermediarii de microfinantari pot obtine o garantie pentru portofoliu in cadrul instrumentului de microfinantare Progress, ceea ce le usureaza atragerea de finantare de la investitorii de pe piata, precum si utilizarea acesteia pentru a acorda microcredite.
Instrumentul de microfinantare Progress este administrat de Fondul european de investitii si functioneaza prin intermediul furnizorilor de microcredite de la nivel national, regional sau local. In 2013, existau 40 de furnizori de microcredite in 18 state membre: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Lituania, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia si Marea Britanie. In plus, dupa incheierea raportului au fost semnate doua contracte, in Croatia si in Suedia.

Noul program al UE pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala (EaSI) 2014-2020 a fost initiat de catre Comisie in octombrie 2011, iar acordul politic cu Parlamentul European si Consiliu a fost obtinut in iunie 2013 (a se vedea MEMO/13/628). In cadrul noului program, activitatile de microfinantare vizeaza si consolidarea capacitatilor furnizorilor de microfinantare, pentru a le permite sa isi dezvolte afacerile si sa ofere credite mai multor clienti. Noul program include un instrument axat pe sprijinirea intreprinderilor sociale – si anume, intreprinderile a caror obiect principal de activitate se inscrie in domeniul social. Bugetul general al EaSI in perioada 2014-2020 este de 919 milioane de euro exprimat in preturi din 2013, din care peste 193 de milioane de euro sunt destinate microfinantarilor si antreprenoriatului social.

Instrumentul european de microfinantare Progress va continua sa fie operativ pana in 2016. La expirarea instrumentului, soldul care revine UE poate fi utilizat pentru sprijinirea microfinantarilor si a intreprinderilor sociale in cadrul EaSI.

Descarca Raportul

Descarca Studiul

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 168