Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNDR: Precizari privind termenul limita pentru depunerea ultimei cereri de plata

Conform unui comunicat emis de AFIR (Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale), cererile de plata pot fi depuse de beneficiarii PNDR pana cel tarziu 30 septembrie 2015, acesta fiind termenul limita pentru depunerea ultimului dosar de cerere de plata, atat pentru beneficiarii privati, cat si pentru cei publici.

Termenul limita este stabilit in conformitate cu Regulamentul European 1290/2005, art. 28, alin. (1) privind finantarea Politicii Agricole Comune si cu Manualele de proceduri ale AFIR. Termenul este ferm si nu se vor accepta prorogari de la acesta. Astfel, este foarte important ca beneficiarii PNDR sa-si programeze in mod corect realizarea si finalizarea investitiilor, astfel incat pana pe 30 septembrie 2015 investitiile finantate prin PNDR 2013 sa fie finalizate cu proces verbal de punere in functiune.

Termenul final pentru depunerea ultimelor cereri de plata este ferm si nu poate fi prelungit. Daca beneficiarii nu se incadreaza in acest termen, nu vor mai putea primi fondurile solicitate. Pe cale de consecinta, proiectul nu va mai putea fi finalizat si, in conformitate cu prevederile contractului de finantare (art. 2 Durata de realizare a investitiei), se va constitui debit total pentru intreaga investitie iar sumele acordate anterior vor fi recuperate in integralitate”, a precizat David Eugen Popescu, directorul general al AFIR.

AFIR este responsabila de gestionarea eficienta a fondurilor europene nerambursabile acordate prin PNDR, avand ca prioritate absorbtia integrala a fondurilor si evitarea blocarii finantarilor europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala. AFIR a ajuns in acest moment la un grad de absorbtie de aproximativ 73% din totalul fondurilor europene alocate Romaniei de Uniunea Europeana pentru perioada de programare 2007 – 2013. Pana in acest moment, AFIR a platit peste 6,43 miliarde de euro (din totalul de 9,3 miliarde de euro alocati prin PNDR 2007 – 2013) catre beneficiarii care au depus pana in prezent cereri de plata pentru decontarea cheltuielilor.

De la demararea PNDR in anul 2008, AFIR a primit si verificat 148.414 cereri de finantare, in valoare de peste 18,3 miliarde de euro. Pana la aceasta data, au fost selectate, pentru a primi finantare nerambursabila, 95.992 de proiecte cu o valoare de peste 7,1 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de angajare de 116% a fondurilor disponibile prin PNDR pentru proiectele de investitii.

Sursa: AFIR

Vizualizări: 138