APIA elibereaza adeverinte pentru ajutoarele nationale tranzitorii (ANT) in sectorul zootehnic, la specia bovine
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) a informat beneficiarii pentru ajutoarele nationale tranzitorii (ANT) in sectorul zootehnic, la specia bovine, ca elibereaza adeverinte pentru cei care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente, de la bancile care au incheiat conventii cu Agentia. Creditele ofera producatorilor agricoli posibilitatea utilizarii de resurse financiare, necesare activitatilor curente, pana la efectuarea, de catre APIA, a platii primelor pe exploatatie si pe cap de animal la care sunt indreptatiti potrivit prevederilor legale.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garanteaza creditele acordate de banci fermierilor.
Potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA elibereaza o adeverinta de inregistrare a fermierului prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru ANT - sectorul zootehnic la specia bovine pentru anul 2014, ca s-au efectuat verificarile privind datele din cererea de solicitare a ANT, sector zootehnic, pana la data emiterii adeverintei, conform reglementarilor in vigoare, precum si numarul de animale solicitate pentru schema decuplata de productie in sectorul carne prima pe cap de animal. De asemenea, in adeverinta se precizeaza ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii adeverintei si ca beneficiarul a atasat cererii toate documentele prevazute de legislatia in vigoare.
Conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 1456/25.09.2014, suma cuvenita pentru beneficiarii de ANT, in sector zootehnic, schema decuplata de productie in sectorul carne bovine este de 300 lei/cap.
APIA a recomandat potentialilor beneficiari interesati sa isi aleaga Creditorul numai dupa un studiu atent al conditiilor de creditare impuse de fiecare Banca (creditoare), pentru a obtine conditiile de creditare cele mai avantajoase si care se potrivesc cel mai bine profilului exploatatiei sale.
Banca trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordarii creditelor pentru beneficiarii ajutoarelor nationale tranzitorii, astfel incat dobanda finala aplicata beneficiarului nu poate depasi ROBOR 6M + 4%, inclusiv comisioanele aferente creditului de maximum 1%.
Sursa: APIA