Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Centrul istoric al orasului Agnita, reabilitat cu fonduri europene!

Pana la sfarsitul anului 2015 Centrul istoric al orasului Agnita va fi restaurat printr-un nou contract de finantare nerambursabila semnat ieri, 30.09.2014, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul Agnita Medievala – restaurarea centrului istoric si valorificarea durabila a patrimoniului cultural in vederea cresterii atractivitatii turistice a orasului Agnita urmareste ca pe parcursul celor 15 luni de implementare sa revitalizeze spatiul urban din centrul istoric al orasului.

Centrul istoric al orasului Agnita ce intra in reabilitare cuprinde un numar de 17 imobile de patrimoniu cultural, un muzeu si o biserica evanghelica fortificata. Proiectul, finantat prin domeniul 5.1 al POR 2007-2013, are o valoare totala de 24 milioane lei, din care 17,9 milioane lei reprezinta fondurile nerambursabile solicitate, iar diferenta dintre celor doua sume reprezinta contributia financiara a beneficiarului si cheltuielile de TVA.

Acest proiect isi propune valorificarea potentialului turistic si protejarea identitatii culturale si naturale a zonei, atat pentru populatia din oras, cat si din judet si pentru turistii ce poposesc in zona. Lucrarile de reabilitare ale proiectului, prevazute in proiect, vizeaza amenajarea Pietei Republicii, a Pietei Bisericii, reabilitarea pasarelei si a rampelor de acces, precum si a strazilor Mihai Viteazu, 1 Decembrie, Aurel Vlaicu si strada Noua. Tot din bugetul proiectului, beneficiarul prevede executarea de lucrari de restaurare a ansamblului Bisericii Evanghelice fortificate, precum si lucrari de restaurare si dotare a Muzeului de istorie ”Valea Hartinbaciului”.

„Dezvoltarea turismului in Agnita, reprezinta un pas in plus facut in directia dezvoltarii durabile a orasului si a satelor invecinate. Agnita este singura localitate urbana pe o raza de 40 km, fiind astfel un pol de dezvoltare pentru localitatile invecinate. Prin acest proiect, Primaria orasului Agnita se afla la cel de-al doilea contract de finantare nerambursabila realizat prin fonduri Regio. Primul proiect, cu o valoare totala de peste 25 milioane lei, a alocat fonduri pentru refacerea arterei principale din oras. Proiectul semnat azi, se alatura celorlalte proiecte finantate prin programul Regio pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural al Regiunii Centru. Prin cele 8 contracte de finantare nerambursabila semnate pana in prezent, investim 32,63 milioane euro fonduri nerambursabile pentru restaurarea unor obiective turistice cum sunt Cetatea de la Rasnov sau din Alba Iulia, Cetatea din Targu Mures, Muzeul Astra din Sibiu si alte 18 biserici fortificate din Regiunea Centru ”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 225