Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE a publicat lista primilor 155 de beneficiari ai instrumentului pentru IMM-uri

Comisia Europeana a publicat o lista cu primele 155 de intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) care vor beneficia de noul sau instrument pentru IMM-uri in valoare de 3 miliarde de euro. IMM-urile selectionate, provenind din 21 de tari, vor primi fiecare cate 50.000 de euro in scopul finantarii de studii de fezabilitate pentru proiectele lor si pot beneficia, de asemenea, de pana la trei zile de instruire in domeniul afacerilor. Intr-o faza ulterioara, proiectele lor ar putea primi din partea Comisiei un sprijin financiar suplimentar in valoare de pana la 2,5 de milioane de euro.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: „IMM-urile inovatoare vor contribui la relansarea economiei europene prin crearea unor locuri de munca durabile si a unor produse si servicii de calitate. Acest nou instrument este destinat proiectelor cu adevarat inovatoare, avand un mare potential comercial si un concept solid care sa le propulseze pe piata.”

Instrumentul pentru IMM-uri a fost lansat in cadrul noului program al UE de finantare a cercetarii, „Orizont 2020”, care beneficiaza de un buget de 80 de miliarde de euro, pentru a ajuta intreprinderile mici sa transforme proiecte inovatoare in produse si servicii comercializabile. La selectie pot participa IMM-uri din statele membre ale UE sau din tarile asociate la programul Orizont 2020.

Raspunsul la prima runda de selectie a fost remarcabil: s-au inregistrat 2 662 de propuneri din tarile participante la programul Orizont 2020. Potrivit unei evaluari realizate de experti independenti, 317 dintre propunerile primite au indeplinit cerintele de evaluare. Dintre acestea, 155 (49%) au fost selectate pentru finantare.

IMM-urile selectionate au mari sanse de reusita in cea de-a doua faza a programului, in care solicitantii pot primi intre 0,5 si 2,5 milioane de euro pentru a finanta activitati de inovare, precum demonstratii, testari, proiectele-pilot, reproduceri la scara mare si miniaturizari. Beneficiarii isi vor elabora, de asemenea, planul de afaceri.

In total, ar trebui finantate aproximativ 645 de proiecte in 2014, acest numar urmand sa creasca la 670 in 2015. Cererea de propuneri este deschisa in mod constant, iar urmatoarele termene-limita pentru evaluare sunt 24 septembrie si 17 decembrie 2014 pentru faza 1 si 9 octombrie si 17 decembrie 2014 pentru faza 2.

Context
Cu un buget de aproape 80 de miliarde de euro pe o perioada de sapte ani, programul Orizont 2020 - cel mai mare program de cercetare si inovare al UE de pana acum - prevede finantari record pentru IMM-uri. Se preconizeaza ca cel putin 20% (aproape 9 miliarde de euro) din fondurile alocate pilonilor „pozitia de lider in tehnologiile industriale” si „provocari societale” din cadrul programului Orizont 2020 vor fi alocate direct IMM-urilor, sub forma de granturi, inclusiv prin intermediul instrumentului pentru IMM-uri.

Prin intermediul instrumentului pentru IMM-uri, Uniunea Europeana doreste sa finanteze cele mai inovatoare intreprinderi mici care au un potential mare de crestere. Instrumentul, care dispune de un buget de aproximativ 3 miliarde de euro pentru o perioada de sapte ani, ofera granturi simple si rapide pentru studii de fezabilitate in materie de inovare antreprenoriala (faza 1) si pentru proiecte demonstrative (faza 2). In plus, conceptele suficient de mature pentru a atrage investitii pot sa beneficieze si de consiliere in dezvoltarea afacerilor si de alte servicii de sprijin (faza 3). Procesul de depunere a cererilor este simplu, insa finantarea va fi acordata doar celor mai bune proiecte. Temele eligibile sunt prezentate in programul de lucru privind „Inovarea in IMM-uri”, aferent programului Orizont 2020.

In plus, Comisia Europeana si Grupul Bancii Europene de Investitii isi unesc fortele pentru a incuraja bancile si alti intermediari financiari sa acorde imprumuturi sau sa puna la dispozitie capital intreprinderilor inovatoare prin intermediul instrumentului „InnovFin – finantare UE pentru inovatori”. Alte intreprinderi pot avea acces la finantare in cadrul programului COSME.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 185