Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Raport al CCE: „Masurile pentru acvacultura in 2007-2013 nu au fost bine concepute si implementate, iar FEP nu a obtinut un bun raport costuri-beneficii”

Potrivit raportului publicat pe 16 septembrie 2014 de Curtea de Conturi Europeana, masurile pentru sprijinirea acvaculturii implementate in perioada care s-a incheiat in 2013 nu au fost bine concepute si implementate la nivelul UE si la nivelul statelor membre, iar Fondul european pentru pescuit (FEP), instrumentul de finantare al politicii comune in domeniul pescuitului, nu a obtinut un bun raport costuri-beneficii si nu a sprijinit in mod eficace dezvoltarea sustenabila a acvaculturii.

Domnul Kevin Cardiff, membrul Curtii de Conturi Europene responsabil de acest raport, a declarat ca: „Asa cum am constatat noi, obiectivele principale de crestere fixate pentru sectorul acvaculturii nu au fost atinse, acest sector aflandu-se intr-o stagnare de mai multi ani. Chiar daca una dintre cauzele care a contribuit cu certitudine la aceasta stagnare a fost criza financiara, cadrul global care exista pentru sprijinirea sectorului nu era bine conceput, iar masurile efective care au fost implementate erau lipsite de eficacitate. In multe cazuri, proiectele care au facut obiectul auditului in statele membre nu au fost bine selectate si, cu unele exceptii, nu au obtinut rezultatele scontate sau nu au furnizat un bun raport costuri-beneficii, contribuind doar intr-o masura limitata la crestere si la crearea de locuri de munca. Speram ca observatiile si recomandarile pe care le-am formulat sa faca parte din lectiile invatate care vor servi la punerea in aplicare a noilor masuri din cadrul Fondului european pentru pescuit si afaceri maritime care vor fi implementate incepand cu anul acesta. In acest context, luam act de declaratiile Comisiei conform carora intentioneaza deja sa dea curs anumitor recomandari.”

Uniunea Europeana produce anual aproximativ 1,3 milioane de tone de peste gratie sectorului acvaculturii, care inregistreaza o cifra de afaceri de 4 miliarde de euro. Pentru perioada de programare care s-a incheiat in 2013, PCP a avut printre obiective incurajarea dezvoltarii sustenabile a acvaculturii. Drept urmare, pana in mai 2013, FEP a pus la dispozitie peste 400 de milioane de euro pentru a finanta masuri pentru investitii productive in acvacultura, precum si masuri pentru mediu si masuri de sanatate.

Pentru a descarca Raportul, click aici.

Sursa: Curtea de Conturi Europeana

Vizualizări: 152