Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MFE: Precizari cu privire la Schema de finantare a locurilor de munca pentru tineri

Schema de finantare a locurilor de munca pentru tineri este functionala in Romania de la data de 1 ianuarie 2014. Masurile sunt finantate momentan din bugetul asigurarilor sociale si din bugetul de stat, sumele cheltuite urmand a fi decontate de CE dupa ce aproba Programul Operational Capital Uman 2014 - 2020. Deci, nu exista nicio intarziere in implementarea acestei scheme in Romania.

MFE a transmis CE versiunea oficiala a acestui program in data de 6 august. Si alte state membre UE au optat sa finanteze din buget masurile aferente Initiativei Locuri de Munca pentru Tineri, urmand sa le deconteze ulterior din FSE deoarece nu au inca programele operationale aprobate de CE. Schema se finanteaza prin POCU 2014 – 2020, program pentru care MFE este autoritate de management, iar Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice este responsabil cu implementarea efectiva.

Sume pentru tineri prevazute in POCU 2014 – 2020:


Axa Prioritara 1: 212 milioane de euro

106 milioane de euro din Initiativa Locuri de Munca pentru Tineri (Youth Employment Initiative -YEI), pentru trei regiuni in care rata somajului la nivelul anului 2012 in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 16-24 ani este mai mare de 25%. Cele trei regiuni sunt: Centru, Sud-Est si Sud-Muntenia. Alocarea financiara mentionata este aferenta anilor 2014-2015, platile efective pentru proiecte putandu-se realiza pana in anul 2018. La aceasta suma, Romania a adaugat alocat inca aproximativ 106 milioane de euro din fondurile europene care i-au fost alocate din FSE.

Axa Prioritara 2: aproximativ 362 milioane de euro
Avand in vedere importanta sustinerii tinerilor din perspectiva cresterii ratei de ocupare in randul acestui grup tinta, Romania a alocat alte aproximativ 362 milioane de euro pentru finantarea masurilor de sustinere a tinerilor in celelalte cinci regiuni (Bucuresti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia).

POCU 2014 - 2020, transmis Comisiei Europene de catre Ministerul Fondurilor Europene in data de 6 august 2014, prevede masurile dedicate acestui grup tinta precum:

  • Masuri active de ocupare;
  • Imbunatatirea nivelului de educatie si competente;
  • Incurajarea participarii pe piata muncii;
  • Incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu;
  • Incurajarea mobilitatii fortei de munca;
  • Alte masuri pentru implementarea Garantiei pentru Tineret.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 128