Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Mediu de lucru “paperless” pentru vama si comert gratie unui proiect european implementat de ANAF

Ieri, 10 septembrie 2014, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (A.N.A.F.) a organizat conferinta nationala de finalizare a proiectului „Implementarea politicii de securitate IT in contextul Codului Vamal Modernizat European”, cod SMIS 38488, proiect cofinantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013, Axa Prioritara 1 „Imbunatatiri de structura si proces ale managementului ciclului de politici publice”, Domeniul major de interventie 1.1. „Imbunatatirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ”.

Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat sprijinirea A.N.A.F. in realizarea Politicii de Securitate IT prin elaborarea masurilor/procedurilor de securitate IT, implementarea sistemului informatic de monitorizare a securitatii IT si implementarea semnaturii electronice pentru Declaratia Sumara de Intrare (DSI).

Scopul proiectului a fost de a elabora si implementa Politica de Securitate IT in contextul Codului Vamal Modernizat European, conform Politicii de Securitate IT a Comisiei Europene. Prin urmare, incepand cu 15.09.2014, va putea fi utilizata semnatura electronica calificata pentru depunerea Declaratiei Sumare de Intrare.

Pentru operatorii economici, implementarea acestui proiect a condus la urmatoarele beneficii:

  • Crearea unui mediu de lucru “paperless” pentru vama si comert;
  • Garantarea identitatii operatorilor economici prin utilizarea de certificate calificate pentru conectarea la Sistemul Informatic Integrat Vamal;
  • Cresterea nivelului de securitate IT.

In cadrul proiectului au avut loc cursuri de instruire pentru 20 de specialisti IT si pentru 150 de reprezentanti ai personalului vamal. Pe parcursul derularii activitatilor a fost organizat un stagiu de schimb de experienta si bune practici la nivelul administratiei vamale din Polonia, Varsovia.

Vizualizări: 170