Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Reprezinti un IMM? Spune-ti parerea privind necesitatile care ar trebui vizate de viitoarele politici ale UE!

Care sunt necesitatile intreprinderilor mici si mijlocii care ar trebui vizate de viitoarele politici ale UE? Aceasta este intrebarea principala in cadrul unei consultari lansate de Comisie pentru a ajuta la imbunatatirea initiativei UE intitulate Small Business Act (SBA).

SBA – un set amplu de masuri menite sa inlesneasca viata intreprinderilor mici – s-a dovedit deja a fi o baza solida pentru politicile in domeniul IMM-urilor. Intrucat se bazeaza pe schimbul de cele mai bune practici, pe sprijinul pentru internationalizare si pe spiritul antreprenorial, precum si pe accesul la finantare (asigurat prin intermediul instrumentelor de finantare in cadrul Programului-cadru pentru competitivitate si inovare si al programului COSME - „Competitivitatea intreprinderilor si a intreprinderilor mici si mijlocii”) SBA incurajeaza tarile UE sa adopte solutii eficace, care au dat rezultate in alte locuri, si sa vina ele insele cu idei la fel de bune.

In aceasta primavara, organizatiile de intreprinderi la nivel european si reprezentantii guvernelor nationale in domeniul IMM-urilor au convenit deja ca cei patru piloni actuali ai SBA ar trebui sa ramana:

  • Accesul la finantare: chiar in conditiile unor indicii privind perspective mai bune, IMM-urile au inca o mare nevoie de solutii de finantare accesibila.
  • Accesul la piete/internationalizarea: pentru ca IMM-urile sa se dezvolte, este nevoie de explorarea unor noi piete.
  • Spiritul antreprenorial: sprijinirea continua a potentialilor antreprenori este esentiala din cauza persistentei unor niveluri mari ale somajului, in special in randul tinerilor.
  • Mai buna reglementare: reducerea sarcinilor administrative continua sa fie un obiectiv important, in pofida progreselor deja inregistrate in acest domeniu.

Pentru a se elimina deficitul de competente din multe dintre economiile Europei, s-a convenit, de asemenea, sa se adauge un al cincilea pilon, pentru a face ca politica UE privind IMM-urile sa fie si mai solida:
  • Instruirea si formarea antreprenorilor si a personalului angajat: pentru ca economia sa creasca, atat antreprenorii, cat si personalul angajat au nevoie de aceste competente.

Prin consultarea publica lansata se urmareste sa se obtina mai multe informatii de la toate partile interesate, inclusiv de la antreprenori si de la organizatiile de intreprinderi, astfel incat Comisia Europeana sa fie in masura sa asigure ca SBA va fi la inaltimea viitoarelor provocari. Consultarea publica se va incheia la data de 15 decembrie 2014.

Pentru a participa la consultare, click aici

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 103