Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cetatea medievala Medias - un reper turistic reabilitat prin fonduri Regio

Municipiul Medias si Cetatea Medievala din acest oras vor beneficia de fonduri nerambursabile, derulate de ADR Centru prin Programul Operational Regional – REGIO. Este vorba despre finantarea proiectului intitulat „Reabilitarea turnurilor si zidurilor de fortificatie medievala Medias” depus la sediul ADR Centru de catre Consiliul Local Medias. Proiectul are o valoare totala de 25,94 milioane lei, fiind solicitate 17,77 milioane lei finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei. Contractul de finantare a fost semnat pe 29 august 2014 la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia de catre domnul Teodor Neamtu, primarul Municipiului Medias si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Acest proiect isi propune valorificarea Cetatii si sustinerea dezvoltarii municipiului pe criterii durabile si competitive, pentru a putea fi integrata in circuite turistice nationale si internationale, sprijinind astfel si cresterea economica a Regiunii de Dezvoltare Centru. Durata de realizare a proiectului este de 16 luni. Fondurile nerambursabile sunt solicitate prin Programul Operational Regional - Axa Prioritara 5, DMI 5.1:„Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe” si vor fi gestionate de ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar. Din fondurile alocate se vor executa lucrari de consolidare structurala si restaurare a elementelor decorative la zidurile cetatii si la Bastionul Cutitarilor, Turnul Pietrarilor si Turnul Rotarilor. Proiectul mai prevede instalarea unui sistem de iluminat, amenajarea spatiilor de circulat si se va finaliza cu amplasarea mobilierului urban, respectiv banchete, jardiniere, suporti de biciclete, panouri si stalpi informationali, arbusti si alte elemente de vegetatie decorativa. Prin derularea acestei initiative se vizeaza crearea a 20 de locuri de munca permanente, extinderea sezonului turistic de evenimente, crearea a 45 locuri de parcare si primirea a peste 56.000 turisti anual, ce vor vizita acest obiectiv de patrimoniu cultural conservat ce dateaza din 1267.

„Municipiul Medias avea nevoie de o asemenea investitie, care va avea un impact socio-economic major in dezvoltarea orasului si a zonelor invecinate. Refacerea patrimoniului cultural si istoric al orasului va sustine transformarea unui zone putin atractive, cu perspective reduse de dezvoltare, intr-o zona ce va atrage turistii, o oaza de relaxare pentru locuitori, dand astfel viata si dinamism turistic Mediasului. Avem deja exemple de astfel proiecte finantate prin Regio, care au reusit sa impresioneze romanii si turistii prin restaurarile realizate, cum este Cetatea de la Rasnov sau de la Alba Iulia, la care se vor mai adauga in curand si Cetatea din Targu Mures, Muzeul Astra din Sibiu si alte 18 biserici fortificate din Regiunea Centru. Vom urmari ca implementarea acestui proiect sa se realizeze conform graficului de timp si a indicatorilor propusi, pentru buna absorbtie a fondurilor europene”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 142