Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

László Borbély: cei mai multi din banii care vor veni de la UE prin POR sunt destinati dezvoltarii urbane

László Borbély: cei mai multi din banii care vor veni de la UE prin POR sunt destinati dezvoltarii urbane

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, László Borbély a participat luni, 1 octombrie 2007, alaturi de Adriean Videanu, Primarul General al Capitalei, la evenimentul “Un oras sigur este un oras echitabil” organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Locuirii. Manifestarea a fost organizata de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, in perimetrul strazilor Lipscani si Smardan din centrul istoric al Bucurestiului.

Evenimentul “Un oras sigur este un oras echitabil”, si-a propus sa dea tonul unor dezbateri mai ample pe tema dezvoltarii urbane integrate intre actorii publici si privati interesati de acest domeniu. Astfel, in cadrul “cafenelei urbanistice” s-au purtat discutii intre oficiali ai Ministerului Dezvoltarii si ai Primariei Municipiului Bucuresti, specialisti din domeniul arhitecturii si urbanismului si cetateni.

Proiectele de dezvoltare urbana integrata, realizate si expuse de absolventi ai programului de masterat franco-roman „Dezvoltare urbana integrata” de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti au aratat ca exista idei si, dupa cum a punctat ministrul László Borbély, acestea pot fi dezvoltate si implementate chiar prin intermediul Programului Operational Regional: “Nu intamplator, prin Programul Operational Regional, cei mai multi bani veniti de la Uniunea Europeana, respectiv 1,3 miliarde de euro sunt destinati dezvoltarii urbane. Exista preocupari intense la nivelul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor pentru dezvoltarea durabila a oraselor in acord cu Strategia de Dezvoltare Durabila a Uniunii Europene. Am inteles ca pentru Bucuresti exista deja 2 sau 3 proiecte de dezvoltare urbana integrata care vor fi depuse in prima faza. De asemenea, pentru Axa 2, axa pentru infrastructura, au fost depuse deja primele doua proiecte, deci Programul Operational Regional a pornit la drum”, a afirmat ministrul László Borbély.

De asemenea, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, László Borbély, a participat la deschiderea anului universitar 2007 - 2008, la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti unde a declarat ca “Ziua Locuirii inseamna foarte mult pentru arhitecti si viitorii arhitecti. Ei sunt responsabili pentru modul cum va arata Bucurestiul, dar si celelalte orase din tara noastra. Autoritatile locale si centrale trebuie sa incheie parteneriate cu universitatile de arhitectura pentru a putea realiza, in noua era europeana in care ne aflam, planuri urbanistice integrate si actiuni coordonate ale tuturor persoanelor si institutiilor implicate in procesul dezvoltarii urbane”.

Sursa: MDLPL

Vizualizări: 86