Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisarul Hahn ii indeamna pe europeni sa contribuie la modelarea viitoarei Agende urbane a UE

Johannes Hahn, comisarul UE pentru politica regionala, ii invita pe cetatenii UE sa isi impartaseasca opiniile privind Agenda urbana a UE - ce forma ar trebui sa aiba aceasta si cum ar trebui pusa in practica. Comisarul a indemnat la o mai mare implicare a partilor interesate si a locuitorilor oraselor intr-o consultare publica lansata recent de Comisia Europeana simultan cu publicarea unei comunicari oficiale. Aceasta este urmarea numarului tot mai mare de apeluri la implicarea oraselor in elaborarea politicilor UE si in favoarea unei mai mari coerente in abordarea provocarilor de politica urbana de catre institutiile UE.

Comunicarea Comisiei intitulata „Dimensiunea urbana a politicilor UE” descrie situatia oraselor din intreaga UE si politicile urbane ale statelor membre, precum si dimensiunea globala a urbanizarii. Aceasta subliniaza faptul ca Agenda urbana a UE ar trebui sa reflecte obiectivele globale ale UE si trebuie sa vina in completarea politicilor nationale ale statelor membre. Comisarul Johannes Hahn, responsabil de politica regionala si de dezvoltare urbana a UE, a declarat: „De la poluare la saracie, de la somaj la alimentarea cu energie, provocarile cu care se confrunta Europa si obiectivele ei nu pot fi abordate decat prin rezolvarea acestor probleme la nivelul oraselor Europei. Agenda urbana a UE trebuie sa respecte principiul subsidiaritatii - dar, acolo unde putem aduce valoare adaugata politicilor UE prin consolidarea dimensiunii urbane, ar trebui sa facem acest lucru si ar trebui sa acordam oraselor Europei un rol mai important ca parteneri ai UE. Consultarea de astazi este un pas important in aceasta directie.”

El a adaugat: „Peste doua treimi dintre europeni traiesc in orase, deci este corect ca, la reformarea politicii de coeziune a UE, sa acordam oraselor si dezvoltarii urbane locuri prioritare pe agenda politica. Agenda urbana a UE merge chiar mai departe: dorim acum sa ascultam parerile principalilor interesati si ale locuitorilor oraselor. Credem ca, oferind oraselor mari si mici un rol mai central in cadrul politicilor noastre, UE va raspunde cu mai multa eficacitate nevoilor in schimbare nu doar ale celor care locuiesc in zonele urbane, ci si ale celor care locuiesc in afara oraselor, dar depind de serviciile pe care le ofera acestea”.

Daca astazi 72% din populatia UE locuieste in orase, orasele si suburbii, pana in 2050, este probabil ca proportia va ajunge la peste 80%. Comunicarea afirma ca peste doua treimi dintre politicile UE afecteaza, in mod direct sau indirect, orasele mari si mici ale UE - politici precum cele din domeniul transporturilor, energiei si mediului. O Agenda urbana ar urmari o abordare mult mai integrata a elaborarii politicilor, pentru a asigura coerenta acestora si pentru a evita contradictiile.

Consultarea publica este deschisa pana la 26 septembrie 2014 si pune intrebari esentiale precum: De ce este necesara o agenda urbana a UE? Cat de detaliata ar trebui sa fie aceasta? In ce domenii poate aduce cea mai mare valoare adaugata actiunea UE? Ar trebui implicate orasele in elaborarea politicilor? Iar daca da, cum anume?

Context

Printre numeroasele parti interesate care au solicitat o Agenda urbana a UE se numara Parlamentul European, Comitetul Regiunilor si Comitetul Economic si Social European, precum si asociatiile oraselor insele. In luna februarie, Comisia a organizat un Forum al oraselor, pentru a da curs acestei idei.

In timpul presedintiei elene, ministrii responsabili cu politica de coeziune din cadrul UE au lansat un apel, in luna aprilie a acestui an, pentru introducerea unei astfel de agende, cu contributii de la nivel local, regional, national si al UE.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 92