Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ropote de aplauze la malul marii pentru Sud-Estul Romaniei. Seria de conferinte regionale s-a incheiat, dar aprecierea povestilor de succes nu!

Pe 15 iulie a venit randul proiectelor de succes din Sud-Estul tarii sa fie aplaudate la scena deschisa.

Cu soarele si marea alaturi de noi, proiectele frumoase, care au generat schimbari reale si pozitive in viata oamenilor si comunitatilor din Buzau, Vrancea, Galati, Tulcea, Constanta si Braila, au fost povestite, laudate si aplaudate in cadrul conferintei „Fondurile la MARE...cautare!” organizate la Constanta de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro - www.proiecte-structurale.ro, in parteneriat cu UniCredit Tiriac Bank si casa de avocatura Vilau & Mitel.

Povestea succesului proiectelor finantate din fonduri structurale din regiunea Sud-Est a fost relatata chiar din perspectiva beneficiarilor proiectelor, a celor care le-au initiat si implementat:

  • „Proiectele aflate in diferite stadii ale implementarii la nivelul Municipiului Galati au o valoare de circa 180 de milioane de lei. Am ales sa va prezint aceste doua proiecte - unul de infrastructura rutiera si unul de infrastructura a sanatatii - datorita complexitatii lor si importantei la nivelul municipiului nostru. Am intampinat o serie de probleme, pe partea contractului de lucrari si legate de realitatile din teren – spre exemplu cu limita de proprietate in cazul strazilor si trotuarelor, insa le-am depasit prin munca.” Ovidiu COSTEA, Consilier Superior, Directia de Proiecte si Finantari Externe Primaria Municipiului Galati (proiecte: Modernizarea si echiparea Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului pentru Copii „Sf. Ioan” din Galati si Modernizarea Bd. Otelarilor, Strazilor Stadionului, Frunzei si Gheorghe Asachi, finantate prin POR).

  • „La nivelul comunei noastre avem 23 de proiecte finantate din fonduri europene si guvernamentale. Unul dintre acestea, un proiect integrat de 10 milioane de lei, a vizat modernizarea a 17 strazi din comuna, extinderea sistemului de canalizare, infiintarea unui centru de ingrijire copii tip after school si renovarea caminului cultural. In centrul after school se desfasoara activitati, inclusiv pe perioada verii, cu circa 30 de copii din comuna Cumpana, cu ajutorul profesorilor voluntari”  - Luiza GHEORGHE, Inspector Principal si Georgiana HODOROGEA, Inspector Superior, Primaria Cumpana (proiecte: Transparenta si eficacitate si Modernizare si reabilitare drumuri, infiintare Centru ingrijire copii si modernizare camin cultural, finantate prin PODCA si PNDR).

  •  „Am avut 3 proiecte finantate prin POR de reabilitare a unor cladiri de patrimoniu. Fiind vorba de astfel de cladiri, ne-am confruntat cu o serie de probleme – a fost nevoie sa prelungim perioada de implementare a unuia dintre ele deoarece in timpul lucrarilor a fost descoperit un mic sit, fiind nevoie de investigatii arheologice suplimentare. Alte probleme intampinate au fost legate de lipsa unor planuri exacte ale cladirilor, ceea ce a ingreunat lucrarile de reabilitare. Cu toate acestea, suntem bucurosi ca am putut readuce la viata aceste cladiri si a le da un sens la nivelul comunitatii noastre. Spre exemplu, una dintre ele va fi un centru multicultural care sa valorifice traditiile diverselor comunitati etnice existente. O alta gazduieste biblioteca judeteana, iar o alta centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale” - Elena Valentina FILOTE – Inspector Directia Strategii, Integrare Europeana, Relatii internationale Consiliul Judetean Braila (proiect: Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” - Un pol de dezvoltare a turismului cultural in judetul Braila, finantat prin POR)

  • „Ideea noastra cu acest proiect a fost sa cream un business sanatos si sa generam locuri de munca in aceasta zona de litoral. Prin modernizarea si reamenajarea centrului SPA a hotelului, am putut lansa si promova o gama diversa de produse turistice atractive atat pentru piata interna, cat si pentru cea externa” - Anca NEDEA PAVEL – General Manager Iaki Hotel&Spa (proiect: Reamenajare si modernizare centru de relaxare si tratament IAKI, Judet Constana”, finantat prin POR)

  •  „Proiectul nostru si-a propus sa contribuie la reducerea disparitatilor la nivelul judetului Tulcea dintre zona de Delta - care este in mod special preferata de turisti – si zona terestra. In primul an de la finalizarea proiectului deja ne-am depasit indicatorul de 25.000 de vizitatori stabilit. Il consideram un proiect de succes, in aceeasi masura in care consideram ca toate proiectele pe care le-am implementat sunt de succes pentru ca ne-am implicat cu pasiune in toate. Pasiunea ne calauzeste, ne place ceea ce facem, iar orice situatie noua, orice lucrare neasteptata aparuta ne pune in miscare.” - Larisa LOVIN - Consilier Consiliul Judetean Tulcea (proiect: Restaurarea si reabilitarea a doua cladiri de patrimoniu din municipiul Tulcea, incluse in circuitele turistice regionale, finantat prin POR)

  •  „Principala directie a proiectului a fost protejarea delfinilor si ne-am dorit sa informam localnicii, precum si turistii cu privire la aceste animale si pericolele la care le expunem prin unele activitati pe care le desfasuram. In premiera in Romania, am amplasat 50 de dispozitive acustice care indeparteaza deflinii de plasele de pescuit. De asemenea, proiectul a avut si o componenta stiintifica – fotoidentificarea cetaceelor din Marea Neagra si inventarierea acestora. Am continuat acest proiect si l-am extins la nivelul intregului litoral si prin alte proiecte, din alte surse de finantare”- Mihaela CANDEA - Director Executiv Organizatia Ecologistica Mare Nostrum (proiect: Imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii marine din zona costiera romaneasca, in special a delfinilor, finantat prin POS Mediu)

Si finantatorii prezenti la eveniment au prezentat cateva dintre lectiile invatate si directiile stabilite pentru viitor pe zona fondurilor structurale:
  • „Nu intotdeauna principiul „primul venit, primul servit” este cel mai bun in selectia proiectelor. De asemenea, este necesara reducerea perioadei pentru evaluarea si selectia proiectelor astfel incat sa se miscoreze perioada de timp de la depunerea si pana la implementarea proiectului”- Luminita MIHAILOV, Director General ADR Sud-Est;

  • „POSDRU a adus un plus in cadrul multor institutii prin prisma resurselor umane. Fara oameni nu se pot atinge obiectivele finantatilor. Pentru perioada urmatoare vor intra multe alte categorii de solicitanti care nu au fost inclusi. De exemplu, este cazul medicilor care nu si-au gasit adresabilitatea pe anumite linii de finantare pe POSDRU” Gabriel CIUBUC, OIR POSDRU Sud-Est;

  • „In acest moment, sunt 163 de Grupuri de Actiune Locala in Romania. Putem vorbi de 6000 de proiecte care au venit din sistemul GAL-urilor in Romania cu o finantare de peste 350 de milioane de euro. Pentru 2014-2020, speram sa existe 180 de GAL-uri astfel incat sa acoperim teritoriul national si aproape 14.000 de proiecte.” - Alexandru POTOR, Presedinte, Federatia Nationala a GAL-urilor din Romania.

Experienta beneficiarilor „povestitori” – reprezentanti ai IMM-urilor, ONG-urilor si autoritatilor publice locale – si a finantatorilor a fost completata de cea a celorlalti actori ai mecanismului de accesare si implementare a fondurilor structurale: consultanti si reprezentanti ai mediului bancar.

Conferinta „Fondurile la MARE...cautare” in imagini

Seria de conferinte s-a incheiat, dar povestea nu!

Conferinta „Fondurile la MARE…cautare!” este ultimul eveniment din seria de conferinte „Repornim impreuna motorul dezvoltarii regionale prin fonduri structurale”, care s-a desfasurat in perioada 10 mai - 15 iulie 2014 in marile orase ale tarii:
Continuam demersul de cautare sau redescoperire a proiectelor de succes pentru a le premia la Gala Fondurilor Structurale, organizata pe 9 decembrie 2014, la Bucuresti! Ajuta-ne sa DESCOPERIM, IMPARTASIM, APRECIEM SI …PREMIEM SUCCESUL!

Asadar, in cadrul Galei, initiativele de succes finantate din fonduri structurale vor fi nu doar promovate, ci si premiate. Vorbind despre aceasta initiativa dna. Angela Filote a declarat:

„Vorbim despre o recolta a povestilor de succes (...) din ianuarie am vizitat 20 de proiecte cu finantare europeana, proiecte de succes si ceea ce am invatat este ca succesul unui proiect nu inseamna ca totul a mers ca uns. Mai ca as spune dimpotriva. Succesul a insemnat foarte multa perseverenta, multe sacrificii din partea beneficiarilor de finantare (...) Trebuie sa ne asiguram ca oamenii cu idei bune, cu spirit antreprenorial primesc sprijin.”

Inscrierea proiectelor in competitie se face prin completarea formularului de candidatura disponibil pe site-ul www.proiecte-structurale.ro, pe cele 10 sectiuni ale Galei. Proiectele vor fi apreciate de catre un juriu format din profesionisti in domeniul finantarilor europene si personalitati cu competente recunoscute in domeniile care fac obiectul sectiunilor.

Inscrie-ti si tu proiectul la Gala Fondurilor Structurale pentru ca succesul initiativei tale sa devina…MOLIPSITOR!

Pentru mai multe detalii, click aici.

Alexandru Dragoi,
Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 199