Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia propune noi optiuni pentru favorizarea dezvoltarii microcreditelor in Europa

Comisarul pentru politica regionala, dna Danuta Hübner, a prezentat o initiativa care urmareste imbunatatirea accesului la finantare pentru micile intreprinderi si pentru persoanele excluse social, inclusiv pentru minoritatile etnice, care doresc sa desfasoare activitati independente. Aceasta initiativa, in concordanta cu Strategia de la Lisabona pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca, are ca obiectiv raspandirii acordarii in Europa a imprumuturilor mici sau a microcreditelor in vederea satisfacerii cererii de piata care nu a fost inca satisfacuta.

„Oamenii vor sa munceasca si multi dintre ei vor sa isi conduca micile intreprinderi proprii sau sa desfasoare activitati independente. Microcreditul reprezinta o cale foarte eficienta pentru dezvoltarea noilor afaceri sau pentru a sprijini persoanele aflate in somaj sa revina in fluxul economic principal, prin desfasurarea de activitati independente sau prin dezvoltarea microintreprinderilor”, a afirmat comisarul Hübner.

Microcreditul a fost utilizat cu succes in tarile mai putin dezvoltate si s-au inregistrat deja anumite actiuni in acest domeniu in UE, atat la nivel comunitar cat si national. in UE, cererea pentru acest tip de finantare - in mod normal, imprumuturi in medie de aproximativ 7 700 EUR, este covarsitoare din partea persoanelor care infiinteaza mici intreprinderi in sectorul serviciilor. Fie este vorba de servicii pentru intreprinderi, fie pentru persoane fizice sau gospodarii, solicitantii sunt diferiti, incepand de la creatori de programe asistate pe calculator la lucratori care curata ferestre, gradinari, persoane care acorda servicii de ingrijire sau ingrijitori de animale - microcreditul poate contribui la valorificarea calificarilor si ale calitatilor personale in vederea transformarii acestora intr-o afacere de succes.

Toti indicatorii estimeaza o cerere cu potential ridicat din partea persoanelor carora, din anumite motive, le este imposibil sa obtina imprumuturi in sectorul bancar traditional. „Aceasta initiativa urmareste instituirea unui cadru de coordonare a eforturilor noastre la nivel UE prin ameliorarea contextului legal si institutional in care opereaza furnizorii de microcredite si prin cresterea disponibilitatii capitalului. Prin intermediul microcreditului, am putea investi cu 6,1 miliarde euro mai mult in Europa”, a adaugat comisarul.

Iata principalele aspecte ale initiativei:
in primul rand, invita statele membre sa isi adapteze cadrele nationale institutionale, legale si comerciale necesare, la promovarea unui context mai favorabil pentru dezvoltarea microcreditului. Acest lucru ar trebui sa presupuna efectuarea de schimbari in cadrul programelor lor nationale de reforma, conform Strategiei de la Lisabona pentru ocuparea fortei de munca si crestere economica, pentru ca ele sa isi stabileasca obiective semnificative in acest domeniu.

in al doilea rand, initiativa recomanda instituirea unui nou cadru la nivel european cu personal care sa ofere expertiza si sprijin in dezvoltarea institutiilor non-bancare de microfinantare in statele membre. Acest lucru le-ar oferi microfinantatorilor posibilitatea de a acorda solicitantului nu doar un imprumut ci si un serviciu de asistenta care sa contribuie la dezvoltarea si asigurarea reusitei afacerii acestuia. Acest tip de pachet reprezinta cheia succesului pentru operatiunile cu microcredite.

Pentru a creste volumul de capital pentru furnizorii de microcredite, aceasta initiativa propune instituirea unui microfond in cadrul noului cadru. Acest lucru ar contribui la finantarea activitatilor institutiilor microfinanciare care, de asemenea, se pot astepta sa isi atraga contributiile de la o serie de investitori si donatori. BCE si FEI si-au exprimat interesul de a gestiona acest cadru.

Nota editoriala
Promovarea dezvoltarii microcreditului: Furnizarea de asistenta contra cost combina beneficiile economice cu cele sociale. Comisia este dispusa sa ajute statele membre prin insumarea unor evidente ale bunelor practici de reglementare si prin sustinerea elaborarii si dezvoltarii actiunilor realizate deja in acest domeniu.

Noul cadru: Acesta ar conduce analizele de piata, ar stabili linii directoare, ar promova cursuri de formare, in special pentru dezvoltarea capacitatii de indrumare, aspecte esentiale pentru buna desfasurare a operatiunilor de tip microcredit. Sprijinul financiar ar proveni din bugetul pentru asistenta tehnica existent al fondurilor structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala - FEDER), gestionate de Comisia Europeana. Noul cadru va fi gestionat in cadrul Fondului European de Investitii (FEI), care este deja partener al Comisiei in domeniul microcreditului prin intermediul JEREMIE, Resurse europene comune pentru microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, activ din anul 2005. Noua initiativa se va concentra asupra dezvoltarii potentialului enorm reprezentat de partea legata de microcredit a activitatilor JEREMIE.

Despre cererea potentiala: Microcreditul in UE reprezinta imprumuturi de pana la 25.000 EUR, dar, in mod normal, media este de 10.000 EUR pentru UE-15 si de 3.800 EUR pentru UE-12. Acesta este creat pentru microintreprinderi cu mai putin de 10 angajati (reprezentand aproximativ 91% din totalul intreprinderilor europene) si pentru someri sau persoanele inactive care doresc sa inceapa activitati independente, dar nu au acces la servicii bancare traditionale. Aceasta initiativa se concentreaza asupra segmentului de piata „non-bancar”. Microcreditul este in plina dezvoltare atat in statele membre vechi cat si in cele noi. Conform estimarilor existente pe baza datelor furnizate de Eurostat, cererea potentiala de microcredit in UE s-ar putea ridica la mai mult de 700 000 de imprumuturi noi, in valoare de aproximativ 6,1 miliarde de euro pe termen scurt.

Sursa:DG Regio

Vizualizări: 81